*Nettavisen* Økonomi.

Finansskandale ryster Tyskland

Foto: (Faksimile: K1international.com)

Fondet reklamerte med 100 % åpenhet. Nå er grunnleggeren siktet for milliardsvindel.

29.10.09 19:40

Den tyske hedgefondforvalteren Helmut Kieler er blitt arrestert, siktet for svindel og brutte løfter.

NA24 - din næringslivsavis

Hedgefond er investeringsfond med større frihet i forhold til hva de kan investere i og hvor store posisjoner de vil ta enn klassiske aksjefond. For eksempel kan noen hedgefond lånefinansiere investeringene sine sterkt og spekulere i fallende priser på råvarer. De favoriseres gjerne av store institusjonelle investorer som tiltrekkes av noen hedgefondforvalteres evne til å tjene gode penger også under dårlige markedsforhold. Under MiFID-reglene kan ikke hedgefond uten videre markedsføres til privatkunder, da det klassifiseres som et komplekst finansielt produkt.

En talsmann fra aktoratet, Dietrich Geuder, bekreftet overfor Bloomberg News at Kieler har stått overfor en høring i retten i dag, men nektet å fortelle om hedgefondforvalteren har erkjent straffskyld eller på annen måte kommentert beskyldningene.

Mistenkt for svindel
Kieler er mistenkt for å ha lurt bankene han lånte penger av, etter at han har påført banker som JPMorgan og Barclays tap på til sammen rundt 400 millioner dollar, eller 2,26 milliarder kroner, Lånene hadde strenge retningslinjer for hvordan pengene skulle investeres, og bankene mistenker at disse ble brutt.

Ironisk nok begynner introduksjonsvideoen på nettsiden til fondet Kieler grunnla, K1, med ordene «100 prosent gjennomsiktighet».

Razzia
Tyskland og Sveits sine svar på Økokrim har søkt gjennom kontorer og leiligheter til de impliserte i saken i dag. Så langt har en annen mistenkt blitt anholdt. Han jobbet også ved K1.

Saken føyer seg inn i rekken av en lang rekke svindelssaker mot hedgefond den siste tiden. Ettersom markedene datt i bakken som følge av finanskrisen, har en bråte hedgefond gått dukken, de fleste av fullt lovlige grunner. Imidlertid har også de som har hatt urent mel i posen ofte blitt fersket, som følge av at en stor andel av kundene har villet ta ut pengene fra fondet. Penger som ikke lenger var å hente ut.

Denne saken skiller seg ut da Kieler, såvidt det er kommet frem, ikke er mistenkt for å svindle sine aksjonærer, men derimot lure banken. Han er mistenkt for å ha tatt utilbørlig høy risiko, men ikke å lure unna penger, slik som blant annet Bernie Madoff gjorde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.