NA24.no

Finansstjerne håvet inn 55 millioner kroner

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå bytter Kristian Falnes beite.

Skagen Fondene melder at deres profilerte investeringsdirektør, siden november 2007, skifter stilling.

Harald Espedal tar nå på seg en delt rolle som både administrerende direktør og investeringsdirektør i Skagen.

Falnes fortsetter imidlertid, men nå i en rendyrket rolle som porteføljeforvalter av Skagen Global, noe han skal ha ønsket selv.

- Den interne omorganiseringen betyr at den daglige ledelsen av porteføljeteamet og overgripende spørsmål på tvers av fondene vil bli mitt ansvar, sier Espedal, som har vært administrerende direktør i Skagen siden 2002, i meldingen.

Mens Falnes har vært investeringsdirektør har porteføljeteamet vokst fra 13 til 18 ansatte, samtidig som forvaltningskapitalen har økt fra 70 milliarder kroner til i underkant av 100 milliarder kroner. Denne veksten har også ført til behov for mer ledelse og administrativt arbeid for investeringsdirektøren.

Økokrim på nakken
Tidligere i år ble Falnes frifunnet i Stavanger tingrett for å ha gitt innsideinformasjon om et oppkjøpsforsøk i selskapet Q-Free, som lager løsninger for bompenger og annen veifinansiering.

Bakgrunnen var en telefonsamtale Falnes hadde med en megler i Handelsbanken i 2009. Etter å ha akseptert å bli innsider ble han informert om at Handelsbanken arbeidet med å kjøpe inntil 24,3 prosent av aksjene i Q-Free for en kunde.

Til tross for dette mener Økokrim at han samme dag videreformidlet opplysninger knyttet til bankens oppdrag til styreleder Ole Jørgen Fredriksen i selskapet Q-Free og til administrerende direktør Øyvind Isaksen i selskapet.

- Jeg vurderte at det var ledelsen i Q-free-selskapet som var de rette til å gi beskjed til Oslo Børs om situasjonen. I ettertid har det jo vist seg at Oslo Børs var informert om kontraktssituasjonen og oppkjøpet, uten at det ringte noen bjeller, sa Falnes til NA24.

Q-free konkurrerte med den østerrikske konkurrenten Kapsch, om å levere bompengeløsninger i Slovakia. Samme dag som Kapsch mistet kontrakten i Slovakiakjøpte de seg opp på eiersiden i norske Q-free.

Les mer: Hvorfor skal jeg få bot?

Påtalemyndigheten valgte å anke dommen.

Lukrativ arbeidsplass
De fem toppene Kristoffer Stensrud, Åge Westbø, Tor Dagfinn Veen, Kristian Falnes og Harald Espedal eier totalt 90,2 prosent av Skagen, mens de resterende 9,8 prosentene er fordelt på nøkkelpersonell i bedriften.

For administrerende direktør Harald Espedal og investeringsdirektør Kristian Falnes i Skagen var 2010 et rekordår, siden deres investeringsselskaper først bokførte 2009-utbyttet i 2010, ifølge DN.

De to kunne bokføre et overskudd i fjor på henholdsvis 63,8 millioner kroner og 55,9 millioner kroner.

Men det er ikke bare ledelsen som har håvet inn de siste årene. For eksempel fikk absolutt alle de rundt 130 ansatte minst én million i bonus etter knalltall i 2009.

I løpet av de siste fem årene har de ansatte fått bonuser på minimum 4,3 millioner kroner per ansatt.

Suksessbedrift
Skagen har i det hele tatt vært en fantastisk suksess siden oppstarten med ett aksjefond i 1993. Forvalterne har over tid levert svært god avkastning, og virksomheten er blitt utvidet med flere fond.

Dessuten har man gradvis satset også utenfor Norge. Ved utgangen av 2009 var 52 prosent av forvaltningskapitalen fra kunder i utlandet, de fleste av disse i Sverige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere