NA24.no

Finanstilsynet: - Norsk økonomi kan bli langt hardere rammet


- Konsekvensene av økonomiske sjokk har erfaringsmessig vært større i situasjoner med høy husholdningsgjeld og ubalanser i boligmarkedet, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.
- Konsekvensene av økonomiske sjokk har erfaringsmessig vært større i situasjoner med høy husholdningsgjeld og ubalanser i boligmarkedet, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- Gjeld og boligpriser på historisk høye nivåer i Norge.

Finanstilsynet la i dag frem rapporten «Finansiell utviklingstrekk 2015».

Der betegnes ringvirkningene av oljeprisfallet til resten av norsk økonomi som begrensede så langt.

Selv om oljeprisfallet setter preg på norsk økonomi, øker nordmenns gjeld fortsatt mer enn inntektene og husholdningenes gjeldsbelastning og boligprisene er på historisk høye nivåer.

- Øker risikon for krakk
Fortsetter utviklingen øker risikoen for et brått omslag i boligprisene og i husholdningenes etterspørsel, mener tilsynet.

– Når gjelden fortsetter å øke mer enn inntektene, og boligprisene fortsetter å øke fra et i utgangspunktet rekordhøyt nivå, øker risikoen for at dette resulterer i priskrakk i eiendomsmarkedet og at husholdningene begynner å spare vesentlig mer enn de gjør i dag, sier Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen til NTB.

De siste oppdateringene fra boligmarkedet viser bremsende prisvekst, men tilsynet mener det er for tidlig å si om det er et omslag i boligmarkedet.

- Til tross for lavere økonomisk vekst, økt arbeidsledighet, lavere reallønnsvekst og generelt økt økonomisk usikkerhet som følge av oljeprisfallet, har gjelden til husholdningene fortsatt å vokse sterkere enn inntektene

- Lave lånerenter og forventninger om langvarig lav rente er en viktig årsak til denne utviklingen. Realrenten på boliglån etter skatt er nå omtrent null, skriver Finanstilsynet i rapporten.

- Kan bli mye hardere rammet
Tilsynet viser til at både Finansdepartementet, Norges Bank og Statistisk sentralbyrå har prognoser om moderat økning i arbeidsledighet og en retur til høyere vekst i fastlandsøkonomien relativt raskt.

Også OECD tror Norge vil nå bunnen i år.

Det er likevel usikkerhet om utviklingen i internasjonal økonomi, oljepris og ringvirkningene i norsk økonomi av lavere etterspørsel fra oljevirksomheten.

- Norsk økonomi kan bli langt hardere rammet enn lagt til grunn i de økonomiske prognosene, advarer tilsynet.

- Bankene kan få betydelig tap
Skulle norsk økonomi rammes av en kraftig nedtur får det også betydning for bankene.

- Dersom omslaget i norsk økonomi blir moderat, med en midlertidig svak vekst, må norske banker forventes å få noe økte tap og redusert inntjening, men ikke en dramatisk svekkelse av soliditeten. Tapene på enkeltengasjementer kan likevel bli betydelige.

- Ved et kraftig tilbakeslag som rammer norsk økonomi bredt, kan imidlertid bankene bli påført betydelig tap på flere deler av utlånsporteføljen, mener tilsynet.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere