NA24.no

Foto: Falch, Knut (Scanpix/Montasje)

Finanstopp anbefaler norske aksjer

Sist oppdatert:
DnB Nor Kapitalforvaltning tror Oslo Børs tjener på Asia-vekst.

Administrerende direktør Torkild Varran presenterte mandag DnB Nor Kapitalforvaltnings markedssyn. Varran sa at man nå kan ta sjansen på å si at resesjonen er over, og legger til grunn en global vekst på opp mot 5 prosent de neste fem årene. (Veksten er da basert på kjøpekraftjusterte valutakurser).

Men veksten i de etablerte industrilandene blir ikke mye å skryte av, tror han, blant annet på grunn av gjeldsbyrden i mange land.

Mesteparten av bidraget til veksten vil komme fra det som bredt kan kategoriseres som utviklingsland, tror DnB Nor Kapitalforvaltning, som er fondsforvaltningsdelen til Norges største finanskonsern. Snaut halvparten av veksten i utviklingsland ventes å komme i Kina.

Varran anslår at utviklingslandene i 2014 vil så for en større andel av globalt BNP enn de utviklede økonomiene. Frem til tusenårsskiftet var andelen i utviklingsland godt under 40 prosent.

Anbefaler Oslo Børs
Basert på dette ville det være nærliggende å tro at Varran anbefalte at investorene pøste pengene sine inn i utviklingsland, eller det man på stammespråk kaller «emerging markets».

Men det gjør han ikke.

DnB Nors Kapitalforvaltnings markedssyn for oktober innebærer overvekt av: Europa, Norden og Norge.

«Emerging markets» og Japan nøytralvektes, mens USA undervektes.

Varran peker på at man ikke automatisk kan gå ut fra at økonomisk vekst i et land gir børsoppgang i det landet, blant annet fordi mange viktige børsselskaper er globale. Produksjonen - og dermed den økonomiske veksten - kan gjerne foregå i et annet land enn der et selskap holder til og er børsnotert.

Han peker på at Oslo Børs har mange selskaper som tjener på oppturen i vekstmarkeder, for eksempel innen energi.

Rabatt
DnB Nor Kapitalforvaltning mener Oslo Børs nå er priset med en rabatt i forholdt til normalnivået, både målt mot bokførte verdier og inntjening. Det anslås at børsen nå prises til 1,56 ganger bokførte verdier, mot et historisk snitt på 1,73. Videre anslås det at prisingen nå utgjør 10,1 ganger forventet inntjening de neste 12 månedene, mot et historisk normalnivå på 12,0.

Når det gjelder ulike typer verdipapirer, overvektes aksjer og obligasjoner utstedt av selskaper. Det kortsiktige pengemarkedet nøytralvektes, mens statsobligasjoner undervektes.

- Vi har et positivt scenario på børsen, konkluderer Varran.

Dette vises også i selskapets kombinasjonsfond, hvor aksjeandelen kan variere innenfor et intervall, for eksempel fra 40 til 60 prosent. Her ligger nå aksjeandelen klart over midtpunktet av intervallet, opplyses det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere