Finanstopper truer med å rømme landet

Foto: Sigbjørn Sandsmark (First Securities)

Solgte seg for halv milliard - nå vil de slippe bonusskatt.

15.11.10 15:32

Jubler over å ha blitt slukt av svensker. De 230 ansatte i meglerhuset First Securities får over en million kroner hver i snitt etter at Swedbank tok kontroll over selskapet i slutten av forrige uke.

Fredag 11. november meldte First Securities at Swedbank hadde kommet til enighet med minoritetsaksjonærene om oppkjøp av de resterende 49 prosent av aksjene i meglerhuset.

Les mer her: Solgte seg for en halv milliard

For å slippe de særnorske bonusreglene vurderer selskapet om hovedkontoret skal ”flyttes” til Sverige. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) mandag.

Finansdepartementets forslag om nye regler for bonusutbetalinger vil gi Norge strengere regler enn de EU allerede har vedatt.

Dersom forslagene til Finansdepartementet blir vedtatt vil ledende ansatte ikke kunne få bonus som overstiger fastlønnen og minst halvparten av bonusgodtgjørelsen må utbetales i form av aksjer.

Målet er ifølge DN å hindre norske meglere i å ta overdreven risiko i jakten på kortsiktig profitt.

First-direktør Jørgen Pleym Ulvness innrømmer at de svenske reglene er gunstigere og at Firsts ansatte i Norge kan bli omorgansiert over i en norsk filial av Swedbank.

Pleym Ulvness mener de nye strengere reglene er mer myntet på andre virksomhetstyper enn bank og finans. Han frykter at det vil bli vanskeligere å holde på de dyktigste ansatte dersom Norge får strengere bonusregler enn andre land.

I forbindelse med oppkjøpet har Swedbank har lagt 171 millioner kroner i en bonuspott som skal fordeles på selskapets 230 ansatte over tre år. I tillegg kommer halvparten av årets resultat – cirka 80 millioner kroner ifølge DN, til fordelingspotten.

Ifølge Pleym Ulvness vil disse pengene uansett ikke rammes av de nye strenge norske reglene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.