*Nettavisen* Økonomi.

Finn Magnus tjener på å sende varene fra Norge til Sverige og tilbake igjen

Finn Magnus Torall og Milrab vil nå tjene mer på å selge varene sine, siden de først sender dem tur-retur Sverige .

Finn Magnus Torall og Milrab vil nå tjene mer på å selge varene sine, siden de først sender dem tur-retur Sverige . Foto: Privat

- Dette er helt hinsides, sier han selv.

08.10.14 16:40

- Nå må vi sende varene fra Norge til Sverige, og så tilbake til Norge, sier Finn Magnus Torall, forretningsutvikler hos Milrab, til Nettavisen.

Grunnen til det er at myndighetene for første gang siden 1975 har pirket borti tollgrensen.

- Regjeringens ønske om å øke grensen til 500 kroner er er etter vår mening helt hinsides og alle i bransjen er av samme oppfatning, sier Finn Magnus Torall.

Tok grep i fjor
Konsekvensen av endringen er at utenlandske nettbutikker får en betydelig fordel på varer opp til 500 kroner.

- I utgangspunktet skaper det ubalanse når man setter opp et tollfritak, for det er ikke slik at en norsk nettbutikk tjener noe mer, det er bare at man må legge på moms. Den ene butikken får da et påslag på 25 prosent uten å tjene noe mer, som om norske aktører fra før av ikke hadde nok kostnadsmessige ulemper.

Fakta

Nye tollregler

Torall, som driver nettbutikk med hovedvekt av robust fritidsutstyr i Norge, skjønte imidlertid tidlig at det ville gå denne veien.

- Dette er populistisk, og vi så tidlig i valgkampen at Frp kunne bruke dette for å få velgere. Vi kastet oss rundt i fjor, ved å sikre domener og vi opprettet så et svensk selskap på starten av året.

Ved å foreta denne endringen oppstår følgende absurde situasjon.

- Vi har lageret i Norge. Så nå skal vi sende varene til Sverige og tilbake igjen. Men det er knotete, ikke bra for miljøet og det er helt hinsides.

- Men Sverige er ikke det eneste, det er flere land som alternativt kan benyttes uten store komplikasjoner.

Tjener mer penger på det
Selv om også 500 kroner er en liten ordre, for selskapet som omsatte for 26 millioner i fjor, er det mye å hente.

- Vår snittordre ligger på cirka 2.500 kroner, så store deler av vår virksomhet ville ikke vært påvirket. Men vi anslår at dersom vi ikke hadde foretatt endringen ville vi ha tapt 10-15 prosent av omsetningen. Men for billigere forbrukervarer som sminke blir utslaget enda mye større.

- Hva med de økte fraktkostnadene. Dytter dere disse videre på kundene?

- Det vil være en økt kostnad på frakt som vi på selskapet må ta. Men ved å sende fra Sverige så får vi en økning i våre inntekter på 25 prosent og frakt er billig. Så vi vil tjene penger på dette.

- Det burde i utgangspunktet ikke være noe tollfritak inn til Norge. Da den ble opprettet på 70-tallet var det i hvert fall ikke på grunn av netthandel, sier Torall.

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.