NA24.no

Finner færre falske virus

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Signifikant fall i falsk antivirus.

Normans kvartalsvise sikkerhetsrapport viser en oppgang i omfanget av skadelig programvare og forsøk på nettkriminalitet generelt. Trendene har imidlertid endret seg og årets mest synlige malware trusler, som falsk antivirus, Zbot og SpyEye, har hatt en markant nedgang i høst.

Funn fra Norman ASAs sikkerhetslaboratorium viser en daglig strøm av malware på 72 000 filer, og i september ble det registrert mer enn 2 millioner skadelige filer som flyter fritt på nettet på jakt etter ubeskyttede systemer.

Tross den økende mengden malware i omløp, viser undersøkelsen et markant fall for tre av de mest beryktede malwarefamilene i 2011, falsk antivirus, ZBot og SpyEye.

Falsk antivirus
Falske antivirusløsninger, som diagnostiserer et problem som ikke eksisterer på maskinen og deretter lurer brukere til å laste ned beskyttelse mot dette problemet ved å klikke på en lenke, har falt fra om lag 45 000 registrerte angrep i juni til færre enn 5000 i august.

Zbot, også kjent som Zeus, gikk fra 20 000 i januar til å være nærmest fraværende i september, mens SpyEye har holdt seg under 2000 trusler gjennom året.

Zbot, Zeus og relaterte programmer som SpyEye ble først kjent i 2007, og er lagd for å stjele finansiell informasjon gjennom metoder som tastetrykkslogging og skjemakopiering. Uskyldige brukere lures til nedlasting av et skadelig program som går etter ens personlige data, som innloggingsdetaljer til nettbank, kredittkortinformasjon og personnummer, og kan med det få sine bankkonti utvisket på et øyeblikk.

Politiinnsats
- Våre data indikerer at trusselen for falske antivirusløsninger har sunket betraktelig. Selv om en rekke malwaretrusler har økt i løpet av året ser vi at tre av de store truslene har begynt å roe seg. En viktig årsak til dette kan være den koordinerte politiinnsatsen i flere land som ser ut til å ha hemmet nettkriminelle, sier utviklingsdirektør i Norman Christophe Birkeland i en melding.

Antivirusprogrammer, som Norman Security Suite 9 og Norman Endpoint Protection 9, oppdager malware som falsk antivirus, Zeus og SpyEye, men millioner av brukere benytter ikke et oppdatert antimalwareprogram og står derfor i fare for angrep.

- Statistikken vi har samlet kan radikalt endres dersom en masseprodusent av malware plutselig stopper eller gjenopptar sin produksjon. Effektene fra et filinfiserende virus vil uansett være svært skadelig da dette kan skape millioner av infiserte filer, selv om det kun stammer fra én kilde for malware. Vårt sikkerhetslaboratorium oppdager millioner av skadelige filer hvert år, så disse trendene er definitivt gjeldene, sier Birkeland i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere