NA24.no

(Finn)

Finner, svensker og dansker møkk lei norsk selvskryt

Sist oppdatert:
Norske forretningsfolk må jekke seg kraftig ned, mener BI-forsker.

Norske forretningsfolk må slutte å skryte av sine hytter, velstand og sterke krone overfor utlendinger, advarer BI-forsker og sosialantropolog Gillian Warner-Søderholm. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) onsdag.

Hun har nylig gjennomført en omfattende spørreundersøkelse blant 700 nordiske ledere for å identfisere forskjeller i forretningskultur og kommunikasjon. Ytterligere 37 ledere er dybdeintervjuet.

Nordmenn fremstår som de mest uformelle, direkte og ærlige. Men de er ikke gode på smalltalk. Sammen med nordiske kolleger skravler de gjerne om seg og sitt – om hytta, båten, fritiden, de norske sosiale støtteordninger og den sterke kronen, ifølge Warner-Søderholm.

– Nordmenn er ofte så direkte at utlendinger får bakoversveis. Det blir ubehagelig hvis nordmenn snakker for mye om dette Andre oppfatter oss ofte som selvgode fordi det går så bra med oss, sier hun til DN.

Hun mener nordmenn må jekke seg noe ned og heller styre samtalen mot noe som opptar de utenlandske kollegene og forhandlingspartnerne.

Halvard Vike ved Sosialantropologisk Institutt på Universitetet i Oslo er ikke overrasket over funnene til BI-forskeren.

– Bildet av oss er preget av at vi er på full fart oppover i en endeløs spiral mens store deler av Europa ligger nede. Det skal lite til for at vi blir oppfattet som eksepsjonelt selvgode, sier Vike til DN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere