NA24.no

Fire av ti arbeidsledige er innvandrere

Arbeidsminister Robert Eriksson må konstatere at flere innvandrere havner utenfor arbeidslivet.
Arbeidsminister Robert Eriksson må konstatere at flere innvandrere havner utenfor arbeidslivet. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kraftig økning i arbeidsledige fra Afrika.

Ferske tall fra SSB viser at den generelle arbeidsledigheten i Norge i 2. kvartal i år var på 2,7 prosent - eller 72.493 personer.

Men ledigheten er ikke jevnt fordelt i befolkningen. I innvandrerdelen av befolkningen var det i 2. kvartal en arbeidsløshet på 7,0 prosent - opp fra 6,5 prosent for et år siden.

I resten av befolkningen er arbeidsledigheten 1,9 prosent.

Det vil si at av 72.493 arbeidsledige i Norge, er 27.947 personer innvandrere - nesten fire av ti.

Høyest vekst blant innvandrere

Innvandrerbefolkningen i arbeidsfør alder i Norge på rundt 400.000 personer står ifølge SSB står for en betydelig del av veksten i arbeidsledighet det siste året.

- I absolutte tall økte antall helt ledige innvandrere med nesten 3.700. Av disse kom over 1.500 fra EU-landene i Øst-Europa, og et stort flertall av dem var menn. Antall registrerte helt ledige totalt økte med litt over 6.900. Innvandrere sto med andre ord for over halvparten av veksten i registrert ledighet fra mai 2013 til mai 2014, skriver SSB i en kommentar til tallene.

Innad blant innvandrere er det også enorme forskjeller. Mens arbeidsledigheten blant innvandrere fra nordmenn ligger på 2,7 prosent - det samme som snittet for landet - er arbeidsledigheten blant innvandrere fra Afrika på 13,5 prosent - en økning på 1,1 prosentpoeng på ett år.

- Innvandrere i den afrikanske gruppen har som tidligere høyest registrert ledighet, med 13,5 prosent. Dernest kommer innvandrere fra Asia hvor det er 8,3 prosent helt ledige. Blant dem fra EU-landene i Øst-Europa var ledigheten 7,7 prosent. Innvandrere fra Latin-Amerika og Øst-Europa utenom EU ligger helt likt på 6,9 prosent. I de øvrige gruppene er nivået som vanlig en del lavere. Innvandrere fra Norden hadde lavest ledighet - 2,7 prosent - mens de fra Nord-Amerika, Oseania og Vest-Europa var registrert med henholdsvis 3,1 og 3,3 prosent helt ledige, melder SSB.


Motsatt kjønnsdeling

Kjønnsmessig er det også forskjeller.

- Innvandrermenn hadde i alt en ledighet på 6,9 prosent, mens innvandrerkvinnene ligger litt høyere og hadde en ledighet på 7,2 prosent. I befolkningen ellers var kjønnsforskjellen motsatt, det vil si en ledighet på 2,2 prosent blant menn og 1,7 prosent blant kvinner, melder SSB.

Færre på arbeidsmarkedstiltak

Tross en økning i arbeidsledigheten, både blant nordmenn og utlendinger, går antall personer på arbeidsmarkedstiltak ned.

- I alt 6 354 innvandrere deltok på arbeidsmarkedstiltak i 2. kvartal 2014. Dette er 2 000 færre enn året før. Totalt var det 15 049 som deltok på slike tiltak i 2. kvartal 2014. Innvandrerne utgjorde med andre ord over 42 prosent av alle deltakerne. Majoriteten av disse kom fra Asia, Afrika og EU-land i Øst-Europa.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere