*Nettavisen* Økonomi.

Fire avtaler så gode at de taper på å selge til deg

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Utrolig, men sant - fire avtaler er så gode at strømleverandørene taper på selge dem. Her er de.

30.09.13 21:32

Konkurransen om å tilby den billigste spotprisavtalen er hard. Det er flere som nå går med tap på avtalene. Fire av tilbudene er så lavt priset at strømleverandørene taper på å selge strøm til deg.

Se de ti billigste og de ti dyreste strømavtalene akkurat nå i figuren nederst i saken

Årsaken til tapet er at leverandørene forlanger null ekstra utover faktisk pris på strømmen, samtidig må leverandørene betale for energisertifikatordningen. Ergo sitter de igjen med tap etter salg til vanlige norske husholdnigner.

- Men slik går det vel ikke an å drive business?

- En av metodene de bruker for å likevel tjene penger er å stadig komme med nye tilbud som kundene mer eller mindre føler seg tvunget til å gå over til. En annen metode er å benytte kundedatabasen til å tungt markedsføre andre og dyrere produkter, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Flere av selskapene har flere ulike tilbud med betydelig forskjeller i prisen.

- Produktet er imidlertid det samme - nemlig strømmen i stikkontakten. Dessuten er det ikke strømselgeren som leverer strømmen, det er netteierne, minner Pedersen om.

Mye riktig
- Pedersen har rett i mye i sin fremstillingen, men det er viktig å få frem noen poenger. Slik konkurransen i kraftmarkedet har utviklet seg, og for å få vekst, må en til en hver tid ha konkurransedyktige produkter i markedet. Det var ikke Gudbrandsdal Energi som var først ute med å sette påslaget på en spotavtale til null øre per kilowattime. Men skal en være med i konkurransen så må en være med, sier markedssjef i Gudbrandsdal Energi Jan Jansrud.

Han fremhever at Gudbrandsdal Energi aldri har hatt som policy å introdusere nye produkt med lav pris og så etter kort tid sette prisen opp igjen.

- Vi har en mer langsiktighet i det vi bedriver, men kundene forstår at vi ikke kan levere strømprodukter som vi ikke tjener penger på i det uendelige, sier Jansrud.

- At strømmen i kontakta er lik er så, men det er mye mer som teller. Der i blant kundeservice. Hos noen strømleverandører må kundene vente lenge før de får svar på telefonhenvendelser eller e-post. Dette er kostnader en kunde må ta med i regnestykket, sier markedssjefen.

Han anbefaler alle kunder som skal bestille strømavtale å sjekke at den er å finne på Konkurransetilsynets prisliste.

- Det er viktig fordi Konkurransetilsynet stiller krav til hvordan strømavtalen skal avregnes. Alle Gudbrandsdal Energis produkter er innmeldingspliktige til Konkurransetilsynet og blir avregnet etter konkurransetilsynets regelverk, sier han.

Velg spotpris
Ifølge Pedersen vil det i de fleste tilfellene lønne seg å velge spotpris.

- I spotprisene er det bare tillegget, eller påslaget som det heter på fagspråket, selskapene konkurrerer på. Grunnlaget er gjennomsnittlig månedspris fra Nordpool. Deretter legges det på et påslag i kroner eller øre per kilowattime, sier han.

Avtaletypene
Avtaler som har registreringsplikt til Konkurransetilsynet beregnet grunnlaget for spotpris helt likt. Det er kort og godt gjennomsnittet av prisene hele døgnet, og måneden. Andre som har spotprodukter regner et vektet snitt av prisen. Det betyr at de vektlegger periodene på døgnet som har høyere priser, og dermed blir også grunnlagsprisen høyere.

- I oversikten nedenfor er det ikke tatt med denne merprisen, dette vil også variere. Disse avtalene har vi tatt med fordi leverandørne ofte fronter i disse i markedsføringen. Nå er det slik at det er ingen av disse avtalene som er blant de beste likevel, slik at det overhodet ikke er noen grunn til å velge disse, understreker Pedersen.

Billigste spotpris nå
I de fleste tilfellene vil det lønne seg å velge spotpris. I spotprisene er det bare påslaget i forhold til markedsprisen på strøm som selskapene konkurrerer på. Grunnlaget er gjennomsnittlig månedspris fra Nordpool. Deretter legges det på et påslag i kroner eller øre per kwh (eller en kombinasjon).

Under presenterer vi en oversikt over de ti billigste og de ti dyreste spotprisavtalen akkurat nå. Denne oversikten viser hva som lønner seg for en husholdning med et forbruk på 25.000 kwh årlig.

De fire avtalene med null i påslag og som leverandørene taper på:
1 Gudbrandsdal Energi Kvitfjell World Cup Social Spot (OBS: Må bestilles via Facebook)

2 Kraftinor Lavpris mobil - denne må bestilles via mobil

3 Lærdal Energi LE eSpot - må bestilles på nett

4 Telinet Spotpris Online - her er det krav om forskuddsbetaling, slik at den ikke er aktuell å velge

Sjekk den billigste leverandøren for deg med Spotpriskalkulatoren

I oversikten over de ti billigste og ti dyreste under finner du først Leverandør og Produkt. Noen leverandører har flere typer produkter, som kan ha helt forskjellig pris. Det er altså ikke nok å velge rett leverandør, du må også velge rett produkt.

Årsprisen er det du betaler totalt betaler til spotprisleverandøren, inkludert påslagene.

Påslag per kilowattime er leverandørens påslag på spotprisen i øre per kilowattime. Dette kan være i et fast kronebeløp, eller et påslag per kwh. Noen tar begge deler. I kolonnen for Betaling oppgis det hvordan strømregningen skal betales.

Betaling angir om det er forskuddsvis, akonto, eller etterskuddsvis betaling.

- Å betale forskuddsvis er ikke å anbefale. Det har også en viss økonomisk betydning om du betaler forskuddsvis eller etterskuddsvis, du får et visst rentetap på forskuddsbetaling, sier Pedersen.

Meldeplikt? - står det «Nei» betyr det at leverandøren ikke følger standardavtalen. Står det «Avtale» betyr det at en organisasjon har fremforhandlet en avtale for sine medlemmer (ikke meldepliktig).

Forskjellen mellom billigste og dyreste leverandør er 1287 kroner.

Her er landets ti billigste og ti dyreste strømavtaler akkurat nå:

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik bytter du strømleverandør
- Det er overhode ikke arbeidskrevende å bytte strømleverandør. Selv om du bare skulle spare noen hundrelapper per år, er timeprisen god for å gjøre det, sier Pedersen.

Betaler du mer enn to øre per kwh mer enn den billigste leverandøren (inkludert eventuelt fast beløp), bør du i hvert fall bytte leverandør. Da vil du spare minst 400 kroner per år ved et gjennomsnittlig forbruk på 20.000 kwh per år.

- Gå på nettet og bestill direkte derfra. Eller ring den billigste strømleverandøren, og be om å få tilsendt kontrakt og oppsigelsesskjema. Ved bestillingen leser du av måleren. Til slutt er det bare å skrive under papirene, og sende dem i retur. Den nye leverandøren vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskiftet. Din nye kraftleverandør vil som regel hjelpe deg med de praktiske gjøremål rundt et bytte, sier privatpkonomieksperten.

Selve byttet av kraftleverandør kan skje hver ukedag. Men din lokale netteier skal ha melding om leverandørbytte minst to uker i forveien. Oppsigelsestid hos din nåværende kraftleverandør kan variere, men normalt er den på to uker. Det betyr at levering av kraft fra en ny leverandør normalt vil kunne komme i gang to til tre uker etter bestilling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.