NA24.no

Fire fantastiske år

Sist oppdatert:
Knapt noe sivilisert land har opplevd en børsopptur maken til den man har sett i Norge de fire siste årene. Hva har skjedd? Og hva skjer fremover?

(NA24-KOMMENTAR:) Etter en bratt nedtur på forsommeren, har Oslo Børs igjen steget til nye rekorder. Dermed kan man trygt konkludere med at det går mot det fjerde gullåret på rad for børsen.

De siste årene har Oslo Børs hovedindeks utviklet seg slik.

2003: +48%
2004: +38%
2005: +39%
2006: +31% (pr. 26/12)

Fra inngangen til 2003 er Oslo Børs nesten firedoblet. Fra bunnen vinteren 2003 er børsen mer enn firedoblet. Det er en historisk børsopptur vi har vært vitne til. Den som hevder å ha forutsett dette da 2003 begynte, lyver.

For å finne noe lignende må vi nesten tilbake til oppgangen for den amerikanske Nasdaq-børsen frem til dotcom-boblen sprakk våren 2000.

Gode grunner
Det er ikke vanskelig å finne grunner til børsoppgangen – i etterpåklokskapens lys:

Oljeprisen er den mest åpenbare. Selskaper som Hydro og Statoil tjener store penger på at den voldsomme veksten i Kina og andre land øker oljeetterspørselen. I tillegg har det gitt hele norsk økonomi en opptur, som også øker overskuddene i andre selskaper.

Men kanskje like viktig er det at verdensøkonomien har vært gjennom den sterkeste vekstperioden på tiår. Siden 2003 har den globale økonomien jevnt over vokst med rundt 5 prosent i året, spesielt drevet frem av vekstmarkeder som Kina og India. Norges økonomi er svært internasjonal, og den globale veksten har økt bedriftenes overskudd kraftig, også utenom energisektoren.

Globaliseringen har gjort at det strømmer billige varer ut på verdensmarkedet, noe som har kvalt alle tilløp til inflasjon. Det har igjen medført svært lavt rentenivå de siste årene, noe som er positivt for aksjemarkedet.

Selv om mange politikere har høy sigarføring når det gjelder alt de har tenkt å gjøre med de delstatlige børslokomotivene, har selskapene de siste årene fått drive forretningsmessig og investert der de mener mulighetene er best - og de har gjort det meget bra. Dette har bidratt solid til oppturen på Oslo Børs.

Utsiktene
Når det gjelder utviklingen videre er det – som alltid – lett å finne både positive og negative faktorer.

Veksten i verdensøkonomien ser fortsatt ut til å bli god, selv om den avtar i USA. Utbredelsen av markedsøkonomi og frihandel ser ut til å fortsette, selv om Doha-runden til WTO gikk i stå.

Oljeprisen ser ut til å ha stabilisert seg på et høyt nivå, uten at det ser ut til å ramme etterspørselen.

Det er en politisk risiko i Norge, men den er neppe blitt større det siste året. Foreløpig har det vært mest tomt prat når politikere og fagforeningsfolk ramser opp alle kravene de har tenkt å stille til børsselskapene. Skulle det likevel komme hardhendte inngrep kan kursreaksjonene bli kraftige.

Rentenivået er på vei oppover, men foreløpig ser det ut som Norges Bank holder fast på sin gradvise og forsiktige linje. Det ser ut som rentenivået også i 2007 vil være såpass lavt at renteplasseringer ikke er et veldig fristende alternativ til aksjer.

På den andre siden er det helt klart at de siste årenes oppgang på Oslo Børs ikke vil fortsette lenge. En normal avkastning i aksjemarkedet er kanskje 8-9 prosent i året. Før eller siden kommer en kraftigere nedtur enn den vi så på forsommeren, gjerne utløst av en faktor få av oss tenker på i dag.

Unngå stemningsbølger
For den som vurderer aksjemarkedet som spareform er det viktig ikke å la seg rive med – verken i positiv eller negativ retning. Psykologisk er det vanskelig å kjøpe aksjer eller aksjefond når alt er depressivt, som i 2002 og 2003. Men det var selvsagt det du skulle gjort. For de aller fleste er det best å spre kjøp av aksjer eller aksjefond over tid for å unngå å la seg rive med av stemningsbølger.

Oslo Børs har gitt ekstremt god avkastning de siste årene, men svinger også svært mye. Det er all grunn til å tro at fallet på vår hjemlige børs blir svært bratt når det først kommer.

Derfor bør du, som jeg har skrevet før, spre aksjeinvesteringene internasjonalt, gjerne gjennom aksjefond.

Sprer du aksjeinvesteringer over tid og over flere land og sektorer, vil du over tid tjene gode penger. All historikk viser at aksjeinvesteringer gir høyere avkastning enn alternativer som bankinnskudd, obligasjoner eller eiendom. Ulempen er store kortsiktige svingninger – og de får man sikkert på Oslo Børs i 2007 også.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Putins jerngrep
Den uviktige prosenten
Ny Asia-krise?
Nyheten som druknet
En kjent og en glemt diktator
Gjedrems skandale
Bobler avslutter rentefesten
En brutal diktator og hans arv
Synser om milliarder
Tvinger medisin på sprelsk pasient

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere