*Nettavisen* Økonomi.

Fire milliarder studielånkroner sendt til inkasso

Foto: TV3 (TV3)

I fjor ble 28.000 studielån sendt til inkasso. – Studielånet er det første folk misligholder, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim.

I alt 27.977 lån hos Lånekassen ble overført til Statens innkrevingssentral (SI) i fjor, noe som utgjør 4,8 prosent av alle studielån.

Tidligere studenter skylder staten fire milliarder kroner i misligholdte studielån, skriver Universitas.

Likevel har andelen lån som går til inkasso falt kraftig de siste årene.

I 2002 endte 9,5 prosent av lånene med inkasso, nær dobbelt så mange som i 2012. I Lånekassen er de tilfreds med utviklingen.

– I de siste ti årene har andelen og antallet Lånekassekunder som blir overført til inkasso falt hvert år, sier fagavdelingsdirektør Liv Simonsen i Lånekassen til Universitas.

Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra Luksusfellen på TV3, tror den positive utviklingen skyldes gode økonomiske tider.

– Lave renter fører til lavere regninger på lånet. Det gjør at flere klarer å betale. Lav arbeidsledighet og en positiv økonomisk utvikling siden 2002, har nok også bidratt, sier Kvadsheim.

Ifølge Kvadsheim er SI mye strengere enn andre pengeinnkrevere.

– Noe av det første folk misligholder, er studielån. Men de skal vite at SI ikke kan fire noe særlig på kravene, i motsetning til en del andre kreditorer. Det er alltid SI som er de vanskeligste å forholde seg til når jeg forhandler på vegne av kunder, sier Kvadsheim. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.