NA24.no

Fire milliarder studielånkroner sendt til inkasso

Foto: TV3 (TV3)
I fjor ble 28.000 studielån sendt til inkasso. – Studielånet er det første folk misligholder, sier forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim.

I alt 27.977 lån hos Lånekassen ble overført til Statens innkrevingssentral (SI) i fjor, noe som utgjør 4,8 prosent av alle studielån.

Tidligere studenter skylder staten fire milliarder kroner i misligholdte studielån, skriver Universitas.

Likevel har andelen lån som går til inkasso falt kraftig de siste årene.

I 2002 endte 9,5 prosent av lånene med inkasso, nær dobbelt så mange som i 2012. I Lånekassen er de tilfreds med utviklingen.

– I de siste ti årene har andelen og antallet Lånekassekunder som blir overført til inkasso falt hvert år, sier fagavdelingsdirektør Liv Simonsen i Lånekassen til Universitas.

Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra Luksusfellen på TV3, tror den positive utviklingen skyldes gode økonomiske tider.

– Lave renter fører til lavere regninger på lånet. Det gjør at flere klarer å betale. Lav arbeidsledighet og en positiv økonomisk utvikling siden 2002, har nok også bidratt, sier Kvadsheim.

Ifølge Kvadsheim er SI mye strengere enn andre pengeinnkrevere.

– Noe av det første folk misligholder, er studielån. Men de skal vite at SI ikke kan fire noe særlig på kravene, i motsetning til en del andre kreditorer. Det er alltid SI som er de vanskeligste å forholde seg til når jeg forhandler på vegne av kunder, sier Kvadsheim. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere