NA24.no

Fire på rad for børsen

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Med god hjelp av OPEC ble det en ny god dag for investorene i det norske aksjemarkedet.

For fjerde dag på rad ble det oppgang på Oslo børs. Denne gangen var det OPEC og oljeprisen som sto sentralt bak oppturen.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdag endte hovedindeksen på 307,53 poeng, og det tilsvarer en oppgang på 0,61 prosent.

De asiatiske børsene steg mot det høyeste nivået så langt i år, og optimismen rådet. Dette smittet over på de europeiske børsene, og sammen med offensive takter fra OPEC ga det en bred oppgang på Oslo Børs.

I morgen samles medlemslandene i OPEC, organisasjonen for petroleumseksporterende land, seg i Wien til et planlagt møte. Oljeprisen ligger på nivåer som OPEC er fornøyd med, og de forsikrer også at tilbudssiden i oljemarkedet er tilstrekkelig. Markedsaktørene forventer at produksjonskvotene blir holdt uendret på møtet, men interessen er knyttet til disiplinen rundt kvotene. Det er ventet at overholdelse av kvotene vil bli gjenstand for diskusjoner.

Les mer: Oljehopp før OPEC-møte

Svekket dollar
I påvente av møtet ble oljeprisen sendt opp over 4,3 prosent til 69,40 dollar per fat.

Dollarsvekkelsen spiller også viktig inn på oppgangen for oljeprisen, og får også deler av æren for at gullprisen passerte 1.000 dollar per unse. Da Oslo Børs stengte kostet én amerikansk dollar 5,91 kroner.

Oppkjøps- og fusjonsaktiviteten har også tatt seg opp nå etter sommeren. Mandag ble det klart at Kraft Food ønsker å kjøpe opp den britiske mineralvann- og godteriprodusenten Cadbury. Budet på 100 milliarder kroner ble blant avvist, men markedet venter at Kraft vil sukre tilbudet for å få med seg styret og aksjonærene i Cadbury.

Tirsdag ble det også kjent at France Telecom og Deutsche Telekom ønsker å samarbeidet om det britiske mobilmarkedet. De britiske virksomhetene til de respektive datterselskapene Orange og T-Mobile går svangre med planer om å dannet et nytt selskap som vil bli det største i Storbritannia.

Les mer: Skal kapre britiske mobilkunder

Økningen i aktiviteten innen oppkjøp og fusjoner vekker appetitten på risiko. Det blir sett på som et tegn på at finansieringsmulighetene nå er i bedring, og skaper forvenninger om at det kan komme en ny bølge med oppkjøp.

Topp og bunn
Oppgangen i råvaremarkedet smittet over på aksjene til de største selskapene. StatoilHydro steg 1,15 prosent til 132,10 kroner, mens Norsk Hydro ble løftet 3,60 prosent til 37,44 kroner. Seadrill steg 2,67 prosent til 107,80 kroner, mens Yara økte med 1,22 prosent til 183 kroner.

DnB Nor gikk mot strømmen og falt 3,27 prosent til 59,25 kroner.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 5,3 milliarder kroner tirsdag. Det er godt over nivået dagen i forveien og rundt snittet de siste ukene.

Dagens vinner ble Norwegian Property med en oppgang på 16,1 prosent til 8,73 kroner. På motsatt ende av skalaen havnet Oceanteam som raste ned 17,17 prosent til 1,64 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere