NA24.no

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Fire uker for Tromsdal

Sist oppdatert:
Christer Tromsdal må belage seg på varetekt mens tingretten vil slippe hans medsiktede fri.

Fredag ble Christer Tromsdal, Terje Hvidsten og eiendomsrådgiver Anthony Bratli pågrepet av Økokrim. De tre er siktet for flere tilfeller av grovt bedrageri knyttet til eiendomstransaksjoner.

NA24 – Din næringslivsavis

Tromsdal og Bratli ble fremstilt for varetektsfengsling fredag, mens Hvidsten er innlagt på sykehus i det som betegnes som et soningssubstitutt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I kjennelsen fra Oslo tingrett ble Tromsdal varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud mens i Bratlis sak ble det frigivelse retten falt ned på. Men den avgjørelsen er oppsettelig, og det betyr at han i alle fall blir sittende i varetekt over helgen.

Geir Kavli, førstestatsadvokat i Økokrim, sier til NA24 at han ikke har fått gått gjennom kjennelsen ennå men at de vil vurdere å anke beslutningen om å frigi Bratli.

Festet ikke lit til Tromsdal
I kjennelsen skriver dommeren at Tromsdal skal ha vært delaktig i etableringen av eiendomshandler.

- Han har sammen med Terje Hvidsten spilt en aktiv rolle i forbindelse med arbeidet med å skaffe kjøper i Norge til de to beskrevne eiendommene. Han har hevdet at han først senere ble klar over at de takstdokumenter m.v. som skulle vise eiendommenes verdi ikke var riktige, noe retten ikke finner troverdig, står det i kjennelsen.

Videre anfører retten:

- Det har formodningen mot seg at siktede tilfeldigvis to ganger på kort tid skulle komme bort i tilsynelatende greie og usedvanlig gode eiendomshandler som hver gang viste seg å bygge på feilaktige opplysninger. Det er stor grad av sannsynlighet for at siktede var delaktig i denne svindelen, og at han har handlet forsettlig og med vinnings hensikt, og forledet Harald Lorentzen til å tro at han gjorde gode investeringer. Retten bygger i stor grad på Tromsdals egen forklaring for å komme fram til denne konklusjonen.

Harald Lorentzen er eiendomsaktøren som kjøpte to hoteller i Sverige. I denne handelen skal Christer Tromsdal ha vært mellommann. Les om ett av hotellsalget her: Omstridt hotellsalg i søkelyset

Det har ikke lykkes NA24 å opprette kontakt med Lortenzen.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Tror på Bratlie
Retten er noe mer åpen for Bratlie, den tidligere eiendomsmegleren, sin forklaring.

- Det som knytter siktede til saken er at han har mottatt uvanlig høye beløp i egenskap av eiendomsmekler i kjølvannet av eiendomshandlene beskrevet i pkt. I a) og I b) (i siktelsen, red.anm.). Det framgår av Økokrims begjæring om ransaking overfor bl.a. siktede av 18.2.09 med henvisninger at siktede mottok kr. 900.000 for salget beskrevet i pkt. I a) og kr. 1.449.000 for salget beskrevet i pkt. I b). Dette er vesentlig mer enn de ca. 1,0-1,5 provisjon provisjon han selv forklarte i retten var vanlig i hans virksomhet. Det var dessuten siktede som presenterte de takster m.v. som senere har vist seg å være feilaktige for Harald Lorentzen, og som må antas å ha vært et vesentlig bidrag til dennes beslutning om å kjøpe de to hotelleiendommene, skriver tingretten. Men:

- På den annen side har siktede vist til at han i en årrekke har hatt Harald Lorentzen som sin viktigste samarbeidspartner, ved at siktede som eiendomsmekler har vært i stand til å gi Lorentzen tips om gode eiendomsinvesteringer, som han iflg. siktede har tjent gode penger på. Siktede forklarte i forlengelsen av dette at også hans inntekt i stor grad kan knyttes til samarbeidet med Lorentzen, skriver retten i kjennelsen.

Retten slår fast at: Det har formodningen mot seg at siktede ville lure Lorentzen når dette er bakgrunnen. Det fremgår også at retten mener Bratli fremsto som troverdig i retten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere