*Nettavisen* Økonomi.

Fire Yara-topper tiltalt for korrupsjon

Foto: Kåre Foss, Yara

Yara-skandalen vokser.

17.01.14 13:03

Skandalen rundt det kriserammede Yara International ASA, hvor staten eier 36,2 prosent aksjer, fortsetter.

Økokrim har tatt ut tiltale mot fire personer i gjødsel- og kjemiselskapet selskapets tidligere toppledelse for grov korrupsjon for overtredelser av Straffelovens § 276a, jf. § 276b.

De fire er konserndirektør Tor Holba, direktør Daniel Clauw, direktør Ken Wallace og tidligere konsernsjef Thorleif Enger.

30 millioner til ministersønn

Alle fire er siktet for forhold i Libya, mens Enger, Clauw og Wallace også er siktet i India.

I 2007, trolig på nyåret, inngikk Wallace på vegne av Yara, en avtale om å betale 5 millioner dollar eller mer til Mohamed Ghanem, sønn av den libyske oljeministeren Shukri Ghanem, ifølge Økokrim.

Yara skal også på vårparten 2007 ha betalt ut millionbeløp til familiemedlemmer av Dr. Jivtesh Singh Maini, som på det tidspunktet var «Additional Secretary and Financial Adviser i Ministry of Chemicals & Fertilizers».

- God samvittighet

Daniel Clauw erkjenner ikke straffskyld og via sin advokat Halvard Helle sier han følgende:

- Min klient erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, og er beredt til å forsvare seg mot anklagene. Han har god samvittighet. Han har ingen kunnskap om – og har heller ikke vært involvert i – irregulær eller ulovlig forretningsførsel i India eller Libya. Ut over disse kommentarene ber jeg om respekt og forståelse for at han vil forsvare seg i retten, ikke i mediene, sier Helle til Nettavisen NA24.

Forholdene Holba er tiltalt for gjelder bruk av bestikkelser overfor en minister i Libya og en høytstående offentlig tjenestemann i India. Yara vedtok nylig en bot på 270 millioner kroner, samt aksepterte inndragning på 25 millioner kroner, i samme sak.

Tiltalen gjelder to tilfeller av grov korrupsjon. Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for mer enn åtte millioner USD. Fire personer er tiltalt for korrupsjonsforholdet i Libya, og tre av dem også for korrupsjonsforholdet i India. Disse personene var, da forholdene fant sted, i toppledelsen i Yara.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mahmud Turkia

Holba skal ha bestukket sønnen til oljeministeren i Libya da Yara forhandlet med libyske myndigheter om å etablere virksomhet i landet. Han ledet forhandlingene for Yara fram til sluttavtalen ble signert, og jobber fremdeles i selskapet.

- Svært skuffet
Holbas forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NA24 at hans klient er svært skuffet:

- Holba er svært skuffet over at Økokrim har latt seg forlede av andre personer som har valgt å kaste påstander mot han etter at deres egen involvering ble avdekket. Det er liten grunn til å feste lit til slike muntlige anklager, og det er overraskende at Økokrim har valgt å gjøre det når d delvis har latt tiltalen omfatte Holba i Libya-saken.

Det begrunner forsvareren slik:

- Holba er, som alle vet, den som brakte denne saken fram i lyset ved å varsle sin ledelse da han fikk nyss om korrupsjon. Hans varsling har medført både intern granskning og senere Økokrimetterforskning.

- Ikke skyldig
Holba nekter for å ha noe skyld i saken:

Holba er meget klar på at han ikke er skyldig i disse anklagene, og vil belyse dette nærmere under den rettsprosess som nå vil komme som følge av Økokrims holdning. Han er overbevist om at en rettsprosess vil avdekke sannheten.

Elden presiserer til slutt at:

- En tiltalebeslutning er selvsagt ingen dom, og Holba har et rettskrav på å bli betraktet som uskyldig fram til retten eventuelt sier noe annet.

NA24 har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar fra Wallace´ forsvarer, Arild Dyngeland.

Thorleif Enger
Tidligere konsernsjef Thorleif Enger ble tidligere i uken tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med Libya og India.

Les også: - Her dolker han Thorleif Enger i ryggen

Onsdag denne uken ila Økokrim ila gjødsel- og kjemiselskapet Yara et forelegg på 295 millioner kroner, for tre tilfeller av grov korrupsjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Yara)

Saken gjaldt bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India, samt bestikkelser overfor en leverandør i Russland.

Les Stavrums kommentar: I dårlig selskap

Alt i alt dreide det seg om bestikkelser for cirka 12 millioner amerikanske dollar - vel 70 millioner kroner - fra perioden 2004 til 2009, ifølge Økokrim. Boten i forelegget er på 270 millioner kroner. I tillegg omfatter forelegget inndragning av utbytte med 25 millioner kroner.

Yara er morselskap i et internasjonalt konsern med virksomhet innen hovedsakelig produksjon og salg av gjødsel og har mer enn 8000 ansatte over hele verden. Selskapet har hovedkontor i Oslo og er notert på Oslo Børs. Den norske stat eier 36,2 prosent av aksjene. I 2012 hadde Yara en årsomsetning på cirka 84 milliarder kroner og et årsresultat på over 10 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag