*Nettavisen* Økonomi.

First House på Kina-møte

VG skriver at Morten Wetland, etter at den kritiserte kronikken i Dagens Næringsliv ble publisert, deltok på et lukket Kina-møte. Han har også tidligere deltatt på tilsvarende Kina-møter i regi av Norges Rederiforbund. Foto: Devra Berkowitz

22.05.14 22:31

Oslo (NTB): Et tjuetall av Norges mektigste næringslivsledere har diskutert Norges forhold til Kina bak lukkede dører sammen med Morten Wetland i First House, skriver VG.

I en kommentar skrevet av politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten ble Wetland denne uka omtalt som en mulig aktør i en svertekampanje mot Thorbjørn Jagland. Bakgrunnen var en kronikk Wetland hadde på trykk i Dagens Næringsliv onsdag 14. mai.

Nå skriver VG at Wetland, etter at den kritiserte kronikken ble publisert, deltok på et lukket Kina-møte. Han har også tidligere deltatt på tilsvarende Kina-møter i regi av Norges Rederiforbund, som i flere år har hatt First House som rådgiver.

Ifølge Aftenposten var representanter for NHO, LO, Virke, Norsk Sjømatråd og Aker blant deltakerne på møtet.

Rederiforbundet understreker at Frist House-representantene hadde en «tilbaketrukket» rolle som rådgivere.

Fem Kina-toppmøter

Tidligere LO-leder Roar Flåthen representerte LO, mens tidligere statsråd Sylvia Brustad (Ap) møtte for Aker, erfarer Aftenposten. Gruppen har møttes fem ganger siden det lukkede forumet ble dannet i 2012, ifølge Rederiforbundet.

Ambisjonen med møtene skal ha vært å bygge opp Norges havarerte forhold til Kina, som har vedvart helt siden Nobelkomiteen, ledet av Jagland, i 2010 besluttet å tildele den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen.

På møtet som fant sted tirsdag denne uka, var hovedtemaet regjeringens håndtering av Dalai Lamas Norges-besøk.

Lukket for pressen

VG skriver at avisa har fått tilgang til e-postinvitasjonen til Kina-konferansen Wetland tok del i. Arrangementet var lukket for pressen, og det skal ikke ha blitt ført referat.

– Dette er et møte som det ikke skal siteres fra, sier en av møtedeltakerne til Aftenposten.

De to avisene har vært i kontakt med flere av deltakerne. De bekrefter at sammensetningen av Nobelkomiteen ble diskutert i forbindelse med arrangementet.

– Men det var på ingen måte en konspirasjon om hvordan man skal bli kvitt Thorbjørn Jagland, sier en møtedeltaker til VG.

Fikk spørsmål om kronikk

Rederiforbundets administrerende direktør Sturla Henriksen bekrefter at Nobelkomiteen ble nevnt, men dette var på ingen måte møtets hovedtema.

– Morten Wetland fikk et spørsmål om kronikken han hadde skrevet, som han besvarte. Men jeg kan ikke minnes at han sa noe annet enn det som sto i kronikken, sier Henriksen.

Wetland understreket onsdag at kronikken i Dagens Næringsliv ikke har noe med First Houses virksomhet å gjøre.

Henriksen understreker overfor VG at First House ikke har «hatt noe ansvar» i forbindelse med Rederiforbundets Kina-konferanser.

Omstridt kronikk

Stanghelle hevdet i en omstridt kronikk publisert samme kveld som møte fant sted, at «gode, men ubekreftede rykter forteller at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen».

Dette har kommunikasjonsbyrået avvist kategorisk, og Wetland har beskrevet kommentaren som «grovt injurierende». (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag