Gå til sidens hovedinnhold

Fiskeren stjal showet

Røkke kom i søkelyset på en dag lakseaksjene var spreke.

Oslo Børs var sterk før oljeprisen stupte. Hovedindeksen steg 0,66 prosent til 443,19 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljelagertallene som ble sluppet etter at Oslo Børs stengte fikk oljeprisen til å stupet til godt under 52 dollar fatet. Oljelagrene fortsatte å vokse og tilsier at etterspørselen etter oljeprodukter har blitt rammet av det varme været den siste perioden.

Kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i mars raste til 51,42 dollar fatet ved råvarebørsen i London.

Før oljelagertallene ble kjent klatret Statoil 2,27 prosent til 158 kroner, mens Hydro steg 0,41 prosent til 185 kroner.

Uklar oljelov
Verre gikk det med DNO. Nye spekulasjoner i forbindelse med den forestående oljeloven fikk aksjekursen i DNO til å falle 0,16 prosent til 12,36 kroner. Kurdmedia skriver at de kurdiske selvstyremyndighetene har mistet kontrollen og autoriteten over de kurdiske oljeregionene ifølge den nye irakiske oljeloven.

Subsea 7 og Acergy ble løftet 5,21 prosent til 106 kroner og 2,02 prosent til 113,50 kroner på anbefalinger fra Pareto.

- Vi anbefaler sterkt kjøp av subsea-aksjene etter en betydelig ”undeperformance” siste to måneder. Subsea-markedet er fortsatt i bedring, og prising av aksjene er veldig lav, skriver Pareto i en kommentar.

Meglerhuset støyet rundt selskapets kommende fjerde kvartalsfremleggelse er innbakt i aksjekrusen og gjentar i en ny analyse kjøpsanbefalingen og kursmålet på 175 kroner per aksje.

Laks i skuddet
Cermaq bekrefter at de er i samtaler om å kjøpe de chilenske selskapet Aqua Chile. Det spekuleres i en kjøpesum på en milliard dollar, men det er ikke bekreftet av selskapet. Hvis kjøpet blir gjennomført vil Cermaq og Pan Fish ha samlet 45 prosent av verdensmarkedet.

Pan Fish har blitt trukket frem som en mulig budkonkurrent i kampen om Aqua Chile. Lakseaksjene fant skikkelig formen etter at kjøpsplanene ble kjent. Cermaq steg 4,74 prosent til 99,50 kroner. Pan Fish steg 5,47 prosent til 6,75 kroner, mens Lerøy Seafood klatret 3,90 prosent til 120 kroner.

Selgeren Røkke
Kjell Inge Røkke kom også i begivenhetenes sentrum. Gjennom selskapet Aker har han solgt 10 prosent av eierandelene i Aker Kværner. Det gir Aker 3,6 milliarder kroner på bok. Torsdag ble det kjent at Aker også skal redusere beholdningen i Aker Yards.

Aker opplyser at midlene som kommer inn gjennom nedsalget ikke skal brukes i forbindelse med utbytteutbetalinger. Dermed kan det gå mot et eller flere kjøp.

Aker Kværner falt 5,44 prosent til 661 kroner. Det er en krone over kursen Aker fikk for aksjene. Aker falt 1,92 prosent til 357,50 kroner.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus