Fjelleiligheter på billigsalg

Foto: (Finn)

Vinterfjellet byr på bøttevis med skileiligheter og hytter.

28.02.12 21:28

- Volumet så langt i år er bedre enn ifjor, mens prisene er mye de samme, sier hyttemegler Christian Haatuft på Geilo til Nettavisen.

Bolighandel1: Selg uten megler

Hittil i år har han ikke solgt en eneste hytte til over syv millioner kroner. Syv millioner er mye, men Geilo er det mest eksklusive området i landet.

i fjor solgte Haatuft 14 mill. -

Tomter inn
Haatuft opplyser at hyttetomter er lette å selge. Mange vil bygge selv og er på jakt etter tomt.

En tomt på Geilo koster fra 1,5 millioner kroner og oppeover, mens man ellers i Hol kommune kan få tomter ned til 500.000 kroner.

Prisfall
Hyttene det omsattes mest av ligger i området fra 1-4 millioner korner. Det er også godt marked for leiligheter, men her har prisene falt.

- De leilighetene som har riktig pris går kjapt. Prisene er på samme nivå som for 4-5 år siden, sier Haatuft til Nettavisen.

Geilo er stedet med de mest prominente vintergjestene og den mest ekstravagante luksusen. Men ifølge Haatuft er det ikke tiden nå for salg av de virkelig dyre hyttene.

Kjøperne borte
- Kjøperne er bare ikke i markedet, sier han.

Foreløpig velger de fleste selgerne av luksushytter å holde prisen uendret, fremfor å dumpe den for å få solgt.

- Vi får ikke inn bud på dem heller, så vi vet ikke helt hvordan markedet er, sier Haatuft.

Haatuft tror på god aktivitet i vinterferien. De som kommer på visning er godt orientert om markedet og er klare for å kjøpe. Tidligere var mange på visninger av ren nysgjerrighet.

Vet hva skal ha
- De som er på visning nå har planer om å kjøpe. De har gjort hjemmeleksa si, og vet hva det koster å bygge. Mange er på to-tre visninger, sier Hattfut.

På Beitostølen er daglig leder Olav Qvale i Privatmegleren Valdres i full gang med å planlegge vinterferiens aktiviteter. Han opplyser at markedet har tatt seg opp det sist halvåret, men at det ikke er noe bonanza.

- Beitostølen er en typisk familiedestinasjon. Det er godt etablerte familier, litt over gjennomsnittlig likvide. Det er noe høyere prisklasse enn andre desitinasjoner, sier Qvale.

Det er vanskelig å få noe særlig til under tre millioner kroner på Beito.

Ifølge Qvale er ikke folk lenger så opptatt av alpint. Langrenn har tatt mer over.

Heishytte ikke populært
- Det er ikke nødvendigvis mer populært helt inntil heisen. Folk søker ro, sier Qvale.

På Hemsedal har Eiendomsmegler1-megler Øystein Embretsen mange godbiter i ermet.

- Hvordan har volum og prisutvikling vært på hytter i området i år sammenlignet med i fjor?

Prisene stått stille
- Volumet har vært noe lavere og prisene har stått stille. Prisene vil nok fortsette å ha en flat utvikling det neste året også. Årsaken er at det er blitt bygget veldig mye eiendom i fjellet og dersom man ikke er så opptatt av å ligge sentralt til i forhold til de mest attraktive destinasjonene vil man få mye for pengene da tomteprisene i disse områdene er lave, sier Embretsen til Nettavisen.

Han opplyser at det selges mest eiendom til priser mellom 1 og 3 millioner på Hemsedal.

- Men selv i dette markedet er kjøperne veldig selektive og eiendommene skal ha fasiliteter som vei, vann og avløp for at de skal selges raskt, sier han.

Også i Hemsedal er det greit marked for leiligheter.

Ski viktig i Hemsedal
- Det selges bra med leilgheter i nesten alle prisklasser her i Hemsedal. Beliggenhet nær alpinbakken er viktig for de som velger leilighet. Leiligheter med utleieklausul går noe tregere, sier Embretsen.

Embretsen opplyser at han har avtalt mange visninger i vinterferien.

- Det virker som flere har bestemt seg for å kjøpe. For de som vurderer å kjøpe frititdseiendom fremover gjelder det å danne seg så godt bilde som mulig av markedet der de leter, og deretter forsøke å komme i dialog med selger like etter at eiendommen er lagt ut, sier Embretsen,

Ifølge Embretsen er det ofte en saueflokkmentalitet som gjør at mange venter med å ta seg en tur på visning før det første budet er kommet inn. En del eiendommer selges derfor før alle får sett på hyttene.

Han tror 2012 vil bli ganske likt 2011.

- Det er positivt av temperaturen har sunket litt og at vi har et mer oversiktlig marked for fritidseiendom i fjellet. Prisene nå er mer realistiske enn tidligere, sier han.

Selge? Finn billigste megler på MittOppdrag.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.