NA24.no

Flaggskip havarerte på børsen

Sist oppdatert:
Danmarks desidert viktigste selskap, shipping- og offshorekonsernet A.P. Møller Mærsk, kollapset onsdag på børsen etter skuffende utsikter.

Det var et veritabelt forlis på København-børsen onsdag. A.P Møller Mærsk falt over 12 prosent etter å ha meldt at resultatet for 2006 ventes å bli 10-15 prosent svakere enn i 2005, da det var 20,2 milliarder danske kroner.

Fallet reduserte markedsverdien av konsernet med rundt 30 milliarder danske kroner.

A.P. Møller Mærsk er verdens største rederi og Danmarks desidert viktigste børsselskap. Selskapets A- og B-aksjer utgjør en tredjedel av den toneangivende danske aksjeindeksen C20.

C20-indeksen falt dermed hele 4,1 prosent onsdag, og ble den desidert dårligste indeksen på en generelt positiv børsdag i Europa.

Det varslede resultatfallet er overraskende i og med at verdensøkonomien er sterk, og shipping og spesielt offshore opplever sterke tider. Konsernet venter da også at omsetningen vil øke fra 209 til 265 milliarder danske kroner. Mye av veksten kommer dog av oppkjøp av det nederlandske containerrederiet Royal P&O Nedlloyd.

Signalene fra dette omfattende konsernet burde kanskje bekymre investorer i shippingsektoren på Oslo Børs.

Høye oljepriser bidrar til økte inntekter fra selskapet oljerelaterte virksomhet, men også til høyere drivstoffkostnader for shippingdelen, samtidig som skattetrykket på oljevirksomheten er høyt. Integrasjon av ulike virksomheter ser også ut til å koste dyrt, samtidig som innleie av skip er blitt mye dyrere, ifølge selskapet.

A.P. Møller Mærsk er kontrollert av dansk næringsliv grand old man, 92-årige Mærsk Mc-Kinney Møller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere