NA24.no

Flaks ga gigantoverskudd

Foto: SCANPIX/EPA/KATHY WILLENS
Næringslivslegenden Warren Buffett er dønn ærlig i sin siste kvartalsrapport: De gode resultatene skyldes ikke dyktig ledelse, men flaks.

HOUSTON (NA24): Selskapet Berkshire Hathaway melder fredag om et kraftig økt kvartalsresultat. Konglomeratet, som har en viktig del av sin virksomhet innen forsikring, fikk et overskudd på 2,77 milliarder dollar det siste kvartalet, mot 586 millioner dollar samme kvartal i fjor.

Dette er selskapet til investorlegenden Warren Buffett, mannen som har bygd seg opp til å blitt USAs nest rikeste (etter Bill Gates) ved hjelp av en rekke gode og langsiktige investeringer.

Det er lett å kjenne igjen Buffetts tørrvittige tone i følgende kommentar om det gode resultatet i kvartalsrapporten: - Dette skyldes ikke en briljant ledelse, men heller flaks.

Bakgrunnen er at fjorårets kvartal ga store forsikringstap etter orkanene Rita og Katrina. Forsikringsvirksomhetene under Berkshire Hathaway lot seg imidlertid ikke skremme, og økte eksponeringen mot orkanomsatte regioner, hvor andre forsikringsselskaper trakk seg ut for å dempe risikoen. Det resulterte i høye premieinntekter.

Og i år kom det ingen orkaner til den amerikanske gulfkysten. I rapporten gjør Buffett det likevel klart at man må forvente nye orkaner i fremtiden og at lønnsomheten sikkert blir svakere neste år. Også dette å love lite på forhånd er klassisk Buffett.

Berkshire Hathaway har vært Buffetts hovedselskap siden 1960-tallet, og siden Buffett ikke har splittet aksjene, noe de aller fleste selskaper gjør, er kursen på en A-aksje nå kommet opp i hele 105.000 dollar.

Den siste kvartalsrapporten kom etter at børsen stengte fredag, så det er foreløpig uklart hvordan markedet reagerer, men overskuddet var større enn gjennomsnittet av aksjenalytikernes forventninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere