*Nettavisen* Økonomi.

Flat åpning i USA

Foto: (Scanpix)

Vaklende børsstart i New York.

17.06.09 15:38

De amerikanske aksjene har fått en blandet åpning. Dette er også i tråd med hva kontraktshandelen indikerte.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Den industritunge Dow Jones-indeksen stiger 0,05 prosent til 8.509,50 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen faller 0,05 prosent til 911,70 poeng. Nasdaq-indeksen stiger 0,22 prosent til 1.800,27 poeng.

Finansmarkedene venter på to viktige taler onsdag. President Barack Obama vil legge frem sine planer for regulering av finansmarkedene, og det er ventet at presidenten vil ta betydelig grep for å føre kontroll med næringen.

Obama har i forkant sagt at bankene og andre finansinstitusjoner nå må tåle at de vil bli skikket nærmere etter i kortene. Han minner dem også på at det var myndighetene som måtte redde en skadeskutt bransje etter at kredittkrisen ble stadig dypere.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke skal også holde en tale i Washington. Sentralbanken har brukt opp rentevåpenet, men har fortsatt virkemidler for å støtte markedet.

Prisveksten i USA havnet på linje med hva markedet hadde forventet. I mai viser konsumprisindeksen en oppgang på 0,1 prosent, og kjernekonsumprisindeksen viser en tilsvarende oppgang på 0,1 prosent i forrige måned.

Sammenlignet med mai for ett år siden ligger konsumprisindeksen 1,3 prosent lavere, og det er den største nedgangen siden 1950.

Økonomene forventet ifølge Bloomberg News at konsumprisindeksen ville vise en oppgang på 0,3 prosent, mens kjerneprisindeksen ville stige med 0,1 prosent.

Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at lekkasjen til utlandet vokser kraftig.

Handel med varer og tjenester i kombinasjon med overføringsbetalinger og investeringsinntekter utgjør det som kalles «current account». I første kvartal ble underskuddet på 101,5 milliarder dollar, og det er langt mer enn hva økonomene ventet. Forventningene i markedet lå på 85 milliarder dollar i underskudd.

Samtidig ble underskuddet for fjerde kvartal justert til 154,9 milliarder dollar fra 132,8 milliarder dollar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.