*Nettavisen* Økonomi.

Flat slutt på fin uke

Foto: Richard Drew (AP / Scanpix)

USA-børsene føk i været, men falt så tilbake fredag.

05.06.09 22:55

USA-børsene skvatt i været fra start fredag, men det ble bare et blaff. Etter litt vingling endte indeksene nærmest flatt for dagen.

Uken som helhet ble imidlertid positiv. S&P 500-indeksen steg 2,3 prosent. I løpet av uken har alle de viktige indeksene vært på sine høyeste nivåer på mange måneder.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Jobbtall i fokus
Fokus var på det som gjerne omtales som månedens viktigste makrotall, nemlig den offisielle månedsrapporten fra arbeidsmarkedet.

Tallene viser at ledighetsraten i USA steg og nå er den høyeste på 26 år. Men sysselsettingen faller mindre enn forventet.

Statistikken viste at sysselsettingen utenom jordbruket falt med 345.000 i mai. Det viser den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene.

Fallet er langt lavere enn hva økonomene trodde på forhånd. Ifølge estimater fra Bloomberg lå markedets forventninger på 530.000.

Arbeidsledighetsraten steg til 9,4 prosent fra 8,9 prosent, og det var klart høyere enn 9,2 prosent, som var markedets forventninger. Ledighetsraten ligger på det høyeste nivået siden august 1983.

Les mer: Ekspertene ble tatt på sengen

Olje snartur over 70 dollar
Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI var fredag som snartest over 70 dollar, men falt så tilbake. Til slutt endte et fat WTI-olje for juli-levering ned 0,5 prosent til 68,44 dollar.

Les mer: Oljeprisen over 70 dollar

Delindeksene for oljeaksjer falt drøyt 0,5 prosent, mens delindeksen for oljeservice falt 1 prosent.

Generelt var råvare- og materialaksjer svake. DuPont falt 6 prosent, etter kraftig oppgang den siste tiden. Merrill Lynch kuttet sin anbefaling på aksjen til underperform. Mot strømmen gikk aluminiumsselskapet Alcoa, som steg 2 prosent, og er opp 19 prosent for uken som helhet.

- Vanskelig å forsvare
Enkelte uttrykker nå skepsis til råvaresektorens oppgang.

- Du må nesten si at mye av prisoppgangen på råvare må basere seg på forventet fremtidig etterspørsel, for hvis du ser på de fundamentale forholdene rundt olje, hvor mye som er på lager og hvor stor etterspørsel det er, så er det vanskelig å forsvare, sier investeringsstrateg Bill Stone hos PNC Wealth Management til Marketwatch.com.

Dollar opp
Dollaren steg etter at sysselsettingsrapporten ble kjent. En euro koster nå 1,397 dollar, mot 1,417 dollar da rapporten kom.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,15% til 8.763,13

Nasdaq -0,03% til 1.849,42

S&P 500 -0,25% til 940,09

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag