NA24.no

Flat slutt på sterk måned

Sist oppdatert:
Konkurs for Chrysler bidrog til å stanse oppgangen i USA.

USA-børsene endte fredag flatt, og satte punktum for en meget hyggelig måned. S&P 500-indeksen steg 9,4 prosent i april. Det skjer etter at markedet falt kraftig i januar og februar, men steg i mars.

Generelt har kvartalstallene som har kommet i april vært noe bedre enn de svært pessimistiske forventningene.

Fortsatt er S&P 500 3 prosent lavere enn ved nyttår, men teknologitunge Nasdaq har steget 9 prosent i år.

Chrysler konkurs
I dag ble det klart at Chrysler må søke konkursbeskyttelse etter at det viste seg umulig å bli enig med selskapets kreditorer.

Les mer: Chrysler konkurs

Dette bidrog trolig til at børsen snudde fra solide plusstall.

Bedre utsikter
Den amerikanske sentralbanken fikk fart på markedene onsdag. Etter et to dager langt rentemøte kom rentebeslutningen. Som forventet forble renten uendret nær nullpunktet, mens tonen har blitt lystigere. Sammenlignet med mars ser sentralbanken noe lysere på utsiktene til tross for fortsatt økonomisk nedgang.

- Vi tror fortsatt at FEDs ståsted på renten er konstruktiv for aksjemarkedet og tror at investorene som har skydd aksjer burde vurdere å gjenopprette en diversifisert posisjon, sier Kully Samra hos Charles Schwab til Marketwatch.

Halvert for oljegigant
ExxonMobil, verdens største børsnoterte selskap levere et resultat som lå under analytikernes forventninger. Oljeprisen har stupt og har nærmest halvert seg i pris sammenlignet med samme periode året før. ExxonMobil fikk et resultat per aksje på 92 cents, mot 2,02 dollar i samme kvartal i fjor.

Aksjen falt 2,5 prosent.

Les mer: Halvering fra verdens største

Bedre papir
Papirprodusenten International Paper gjorde det bedre enn ventet i første kvartal, og aksjen steg hele 16 prosent.

Les mer: Papirgigant overrasker med pluss

Pride falt
Det amerikanske riggkonsernet Pride International har levert tall i overkant av konsensus for første kvartal, og følger dermed trenden fra de amerikanske riggselskapene.

Les også: Rigger over konsensus

Likevel falt aksjen 5 prosent, muligens på grunn av en nedgradering fra meglerhuset Jesup & Lamont.

Mange makrotall
I mars falt forbruket til amerikanerne med 0,2 prosent. I samme måned falt husholdningens inntekter med 0,3 prosent. Økonomene ventet ifølge Dow Jones Newswire at forbruket ville falle med 0,1 prosent, mens inntektene var ventet å falle med 0,2 prosent.

Samtidig ble forbruket i februar revidert til en vekst på 0,4 prosent fra 0,2 prosent som opprinnelig ble meldt. Inntektene forble uendret på minus 0,2 prosent.

Les mer: Amerikanerne bruker mindre

Antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt i forrige uke. Totalt troppet det opp 14.000 færre søkere og snittet de siste fire ukene ligger på det laveste på to måneder. Totalt møtte det opp 631.000 førstegangssøkere og snittet har falt til 637.250.

De som har vært søkere i mer enn én uke øker til ny rekord. Ikke siden målingene begynte i 1967 har antallet vært høyere.

Les mer: Færre førstegangssøkere

Innkjøpssjefindeksen Chicago PMI steg til 40,1 i april fra 31,4 i mars. Det viser tall som ble sluppet tirsdag ettermiddag. Dette er godt over hva økonomene forventet. Ifølge estimater fra Bloomberg ventet markedet at indeksen ville vokse til 35 poeng.

Les mer: Løft for innskjøpssjefene

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -0,22% til 8.168,12

Nasdaq +0,31% til 1.717,30

S&P 500 -0,10% til 872,81

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere