*Nettavisen* Økonomi.

Flatt er ei det verste

Foto: (Scanpix)

USA-børsene endte flatt fredag - ikke verst etter svake BNP-tall.

29.04.07 12:02

De ledende aksjeindeksene endte praktisk talt flatt fredag. Tatt i betraktning at det tidligere i dag kom svake tall for veksten i bruttonasjonalproduktet, er det slett ikke ille.

Rammet av høyere energipriser og svakere boligmarked falt veksten i den amerikanske økonomien. Veksten i bruttonasjonalproduktet i første kvartal lå på 1,3 prosent. Det et den svakeste veksten på fire år, viser tall fra de amerikanske myndighetene.

Økonomene ventet i forkant at veksten til bruttonasjonalprodukt skulle være på 1,8 prosent.

Det er vanlig å anta at den langsiktige trendveksten i USAs økonomi er 3 prosent (korrigert for inflasjon). Veksten har nå vært lavere enn dette i fire kvartaler på rad.

På den positive siden viste rapporten at husholdningenes forbruk holder seg bra oppe.

Når det gjelder husholdningene, kom også sentimentmålingen fra Universitetet i Michigan inn bedre enn forventningene i markedet. I april lå forbrukersentimentet på 87,1 poeng. Ifølge Marketwatch ventet økonomene at indeksen skulle komme på 85 poeng.

Etter den svake veksttakten i USA falt dollaren og har i dag vært på det svakeste nivået mot euro noen sinne. En euro koster fredag kveld 1,365 dollar.

På resultatfronten ser det fortsatt bedre ut enn analytikernes (lave) forventninger.

Microsoft leverte et resultat på 4,93 milliarder dollar, eller 50 cent per aksje for siste kvartal. I samme kvartal året før var nettoresultatet på 2,98 milliarder dollar, eller 29 cent pr. aksje. Omsetningen steg samtidig med 32 prosent til 14,4 milliarder dollar. I snitt hadde analytikerne ventet et resultat på 46 cent per aksje av en omsetning på 13,9 milliarder dollar. Aksjen steg over 4 prosent.

Det gigantiske konglomeratet General Electric steg 3 prosent etter at meglerhuset Citigroup blåste nytt liv i spekulasjoner om utskillelse av deler av virksomheten.

Oljeprisen steg fredag på bekymringer på tilbudssiden. Problemer og brann ved et raffineri i USA og faren for streik ved oljeinstallasjoner i Europa gjør at markedet fokuserer på forsyningssiden av bensin og annen drivstoff. Samtidig ble det meldt om avsløring av omfattende terrorplaner i Saudi-Arabia, som igjen setter dette temaet på agendaen.

Et fat nordsjøolje for levering i juni koster fredag kveld 68,30 dollar, mot 67,90 torsdag kveld.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,12% til 13.120,94

Nasdaq +0,11% til 2.557,21

S&P 500 -0,01% til 1.494,07

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.