Flatt etter svake tall

USA-børsene hentet seg torsdag inn etter en makroøkonomisk kalddusj, og endte flatt.

HOUSTON (NA24):Torsdag begynte med dårlige nyheter på makrofronten i USA. Mest fokus var det på bedriftsindeksen Chicago PMI, som kom inn med et tall på 49,9 prosent for november. En verdi under 50 indikerer fallende aktivitet, og det er første gang på tre år at denne indeksen har vist dette. På forhånd hadde markedet i snitt ventet en oppgang fra 53,5 i oktober til 54,5 i november, ifølge Briefing.com.

De ukentlige tallene for antallet nye søknader på ledighetstrygd indikerer også en svekket økonomi, selv om disse talene svinger mye og må tas med en klype salt. Antallet søknader økte fra 323.000 til 357.000, mens markedet tvert om hadde ventet en nedgang til 316.000.

Dette førte til at rentenivået torsdag har falt i USA. Renten på tiårige statsobligasjoner er nå 4,46 prosent. Det er ned fra 4,52 prosent onsdag, og det laveste nivået for denne viktige renten siden januar.

Det siste er på den ene siden en refleksjon av svakere økonomisk utvikling, men samtidig er en lavere rente isolert sett positivt for aksjemarkedet fordi det gjøre alternativet til aksjeinvesteringer mindre fristende.

Oljeprisen fortsatte oppturen i dag. Et fat nordsjøolje for levering i januar koster torsdag kveld norsk tid 64,11 dollar, opp en dollar fra torsdag og opp 4 dollar i løpet av uken. En faktor i dagens oppgang kan ha vært at Ecuador, Angola og Sudan sier at landene vil bli med i OPEC-kartallet.

Energiaksjene var jevnt over marginalt positive torsdag.

Ellers bidrog verdens største rene farmasiselskap, Pfizer, til oppgangen. Aksjen steg 2 prosent etter at selskapet oppjusterte sitt resultatestimat og holdt en presentasjon av pågående utviklingsprosjekter.

Butikkgiganten Wal-Mart fortsetter derimot å skuffe. Aksjen falt 2 prosent etter at selskapet anslo at veksten i salget for sammenlignbare butikker ventes å bli 0-1 prosent i desember. I november falt salget med 0,1 prosent fra i fjor, Wal-Marts første fall i salget siden 1996.

Dagens børshandel setter punktum for en moderat positiv november-måned på USA-børsene. S&P-indeksen har steget 1,6 prosent, Dow Jones 1,2 prosent og Nasdaq 2,7 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,04% til 12.221,93

Nasdaq – 0,02% til 2.431,77

S&P 500 +0,08% til 1.400,63

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.