Gå til sidens hovedinnhold

Flau bris på børsen

Lokomotivene møter motstand på Oslo Børs.

Oslo Børs fikk i går en solid start på uken, godt hjulpet av stigende oljepris og bankrally i Europa.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Tirsdag er stemningen mer avdempet. Ved lunsjtider slår børsen følge ned med de europeiske børsene. Hovedindeksen er ned 0,52 prosent til 228,42 poeng.

Dropper emisjon
Telenor tar helomvending i forbindelse med oppkjøpet av Unitech Wireless i India. Telegiganten har derfor bestemt seg for å finansiere investeringen i Unitech Wireless i India gjennom en kombinasjon av kontantstrøm og opptak av ny gjeld.

LES MER: Telenor dropper emisjon

Som en følge av dette trekker Telenor den tidligere foreslåtte emisjonen på 12 milliarder kroner.

...og utbytte
Det er grunn til å tro at det er flere aksjonærer som ikke er fornøyd likevel. For å droppe emisjonen har Telenor bestemt seg for å foreslå at det ikke betales utbytte til aksjonærene for året 2008. Videre er det intensjonen at det ikke foreslås å betale utbytte for 2009. Et endelig forslag om utbytte for 2009 vil ikke foreligge før etter at regnskapet for 2009 foreligger.

- En del av denne løsningen for at vi kan la være å gjennomføre emisjon er at styret foreslår at det ikke utbetales utbytte for 2008. Styret ser også at det trolig ikke blir utbytte for 2009, men det ser man ikke før regnskapene foreligger. Derfor kan vi ikke slå det fast nå, sier informasjonssjef Pål Kvalheim i Telenor til NA24.

Nyheten bidro til å sende aksjen opp over 7 prosent i åpningen, men utviklingen ble raskt noe mer dempet. Aksjen faller 0,54 prosent til 46,25 kroner.

Negative aksjonærer
- Jeg har fått snakket med fem, seks aksjonærer, og alle er negative til dealen i India. Ingen vil at den skal skje, sier Martin Hoff teleanalytiker i Artic Securities til NA24.

Han legger til følgende:

- Avtalen i India så dårlig ut da Telenor lanserte den for tre måneder siden. Nå ser det mye verre ut. Det har kommet flere konkurrenter og utsiktene og veksten er dårligere i India, mener Hoff.

Oljeløft
Oljeprisen stiger videre. Ett fat nordsjøolje handles tirsdag ettermiddag for 47,57 dollar, en oppgang på 1,30 prosent. Oppgangen sender StatoilHydro-aksjen opp 0,33 prosent til 122,60 kroner. Aksjen er den eneste i positivt farvann blant de 10 mest omsatte aksjene på Oslo Børs tirsdag.

Røde børser
De europeiske børsene har også snudd ned etter en positiv start. I Tyskland faller DAX-indeksen 1,04 prosent, mens CAC40 i Paris lunter ned 1,51 prosent. Londons FTSE 100-indeks sendes ned 1,71 prosent.

Industrikjempen Siemens la frem kvartalstall tirsdag morgen. Aksjen stiger på Frankfurt-børsen etter at konsernet opprettholdt sine estimater for 2009 slo analytikerestimatene for første kvartal.

- Vi holder oss til vår målsetning i 2009, selv om det i det siste har blitt et mer ambisiøst mål, sier konsernsjef Peter Loescher, ifølge Marketwatch.

På de skandinaviske børsene er OMX Stockholm ned 1,64 prosent, mens tilsvarende indeks i København faller 1,44 prosent.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley