Flere banker kan bli involvert i FIFA-gransking

En rekke storbanker risikerer å måtte fortelle FBI hva de visste om overføringen av millioner av dollar i bestikkelser gjennom det amerikanske banksystemet.

Godt og vel et titall banker er nevnt ved navn i FBIs siktelse av ni FIFA-topper og fem forretningsmenn som hadde kontrakter med FIFA i forbindelse med anklagene om over 150 millioner dollar i bestikkelser.

– En del av granskingen vil være å se på rollen til finansinstitusjoner for å undersøke om de kjente til det faktum at de bidro til å hvitvaske disse bestikkelsene, sa representanten for påtalemyndigheten i New York, Kelly Currie.

– Det er for tidlig å si om det er klanderverdig opptreden, men det er en del av vår etterforskning, sa han.

Sju tatt
Onsdag ble sju FIFA-topper arrestert i Zürich, mens én meldte seg for politiet i Trinidad og Tobago og en amerikansk forretningsmann ble pågrepet i Miami.

Ingen av bankene som er nevnt, blant dem JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Barclays, HSBC og Republic Bank, er formelt anklaget for å ha gjort noe galt.

En annen bank, Delta National Bank & Trust, ble brukt av José Hawilas store sportsmarketingfirma Traffic, som betalte millioner av dollar fra sin konto i Delta i Miami til en føderasjon i FIFA, ifølge siktelsen av Hawila.

Brasilianske Hawila har tidligere erklært seg skyldig i korrupsjon.

Skapte forvirring
Hawila skapte forvirring om overføringene ved å sende dem gjennom mellommenn, som andre banker, finansrådgivere og valutahandlere, ifølge siktelsen.

En advokat i Washington, Eric Lewis, sier at fordi de suspekte overføringene foregikk over så lang tid, og fordi FIFA er så kjent, burde det ha vært nok av røde flagg som bankene skulle ha sett.

Amerikanske banker er i likhet med banker ellers i verden pliktig til å melde fra til myndighetene om mistenkelig atferd, og de skal også foreta undersøkelser når de selv har mistanke om kriminell atferd. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.