*Nettavisen* Økonomi.

Flere blir boligtapere etter samlivsbrudd

Endre Jo Reite Foto: (Sparebank 1 SMN)

Ikke bare går forholdet i stykker, stadig oftere mister begge i tillegg boligen.

09.09.16 08:14

Mange unge par har strukket seg langt for å komme inn i boligmarkedet, og når livet endrer seg og de skiller lag ender de ofte som boligtapere.

- Når planene endrer seg og par skiller lag oppstår det oftere og oftere vanskelige situasjoner fordi de har høy belåning og liten mulighet til at en av partene blir boende, og til å ha nok egenkapital til å kjøpe nytt hver for seg sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN Endre Jo Reite

Les: - Prisen meglerne krevde, var galskap

- Hvor mange gjelder dette?

- De fleste unge som ikke har pengesterke foreldre i ryggen støter på problemet. Nesten alle har høy belåning og har strukket strikken maksimalt, sier Reite som har studert bankens egne tall.

Nye låneregler kan gjøre problemet større

Finanstilsynet ønsker å frata bankene muligheten for å strekke seg i forhold til sikkerhet og betjeningsevne.

- Muligheten til å fravike kravet til sikkerhet og betjeningsevne har vært viktig for mange unge par som gjennomgår samlivsbrudd. Fjernes denne muligheten vil enda flere ende som tapere i boligmarkedet, påpeker Reite.

Les: Sjeføkonom om ville boligpriser: Mye billigere å eie enn å leie

Begge regnestykkene rakner

- Før var det kanskje mulig for en eller begge partene å reetablere seg med bolig etter et samlivsbrudd. I dag gjør boligmarkedet og kravet til egenkapital det praktisk talt umulig. Når et par splitter opp trenger den som skal flytte ut egenkapital til boligkjøp. Når gjenboende må låne opp for å betale ut egenkapital fra boligen så rakner normalt begge regnestykkene, og de tvinges til å selge.

Les: Marie tok rotta på meglerne

Boligprisene har steget raskt, men mange nyetablerte har lånt opp til oppussing eller andre formål sammen. Noen har også kjøpt raskt og dyrt i heftige budrunder. Når de splitter opp skal det lite til før de sitter med tap av deler av egenkapitalen.

- Selv med en høy boligprisvekst er salgskostnadene høy, og når nyetablerte opplever samlivsbrudd ender de ofte med å tape mye av egenkapitalen i tillegg til å sitte utenfor boligmarkedet hver for seg, sier Reite.

Les: - Ikke la deg friste av svinedyr bankfelle

- Nesten umulig

Par har stordriftsfordeler og kan låne mer. For de med normal inntekt er det nesten umulig å kjøpe noe som enslig, men stordriftsfordelen i familien til å låne mer ved felles kjøp av bolig og deretter splitter opp igjen ved salg av en bolig som ingen av de to har råd til å eie alene.

For å illustrere dette kan vi ta et tenkt eksempel på to single med lik inntekt på 400.000 som søker om lån.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hver for seg som enslig kan de i eksempelet få 1.2 million kroner i lån.

Sammen får de stordriftsfordeler i økonomien som gjør at de kan få 3,1 millioner i lån, akkurat nok til å komme seg inn i boligmarkedet hvis de har egenkapital eller kausjon fra foreldre.

Les: Droppet megler - solgte 700.000 over takst

- Vi tenker oss at nevnte par er heldig og har 15 prosent egenkapital, og kjøper en leilighet sammen til cirka 3,6 millioner, men ved oppsplitting av forholdet vil ingen av dem kunne beholde leiligheten, og ingen av dem vil ha tilstrekkelig betjeningsevne til å kjøpe hver sin leilighet ved salg av den de har kjøpt sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.