NA24.no

(EPA/Scanpix)

Flere drept i profet-opptøyer

Sist oppdatert:
Trolig er minst ti døde etter en demonstrasjon mot Muhammed-karikaturene i Libya fredag.

I en uttalelse fra libyske myndigheter heter det at elleve mennesker er skadd, og flere døde etter sammenstøt mellom demonstranter og politi i byen Benghazi, melder nyhetsbyrået Reuters.

Demonstransjonen var rettet mot publiseringen av karikaturtegningene av profeten Muhammed i flere europeiske medier.

Rasende demonstranter brant det danske flagget og satte biler i brann, mens de forsøkte å storme det italienske konsulatet i byen. Ifølge libanesisk fjernsyn ble deler av bygningen satt i brann. Brannmannskaper er på stedet og sikkerhetsstyrker holder menneskemengden unna.

Den italienske ambassadøren i landet, Francesco Trupiano, sier til Reuters at rundt ti mennesker er drept, men at det er for tidlig å gi et eksakt antall.

- Ni drept
Antonio Simoes-Concalves ved det italienske konsulatet i byen sier til Associated Press at ni mennesker er drept og mange skadd.

Ifølge Simoes-Concalves ble det brukt skarpe skudd og tåregass mot de rundt 1000 menneskene som omringet bygningen. Tv-bilder fra libysk fjernsyn viste steinkastende demonstranter og bevæpnede sikkerhetsstyrker.

Politi bar minst en såret person fra stedet, og tykk sort røyk steg opp fra en brennende bil.

Libyske myndigheter beklager de voldelige opptøyene.

Italiensk statsråd får skylden
Protestene startet rett etter fredagsbønnen og flere mener den italienske ministeren Roberto Calderoli har skylden for opptøyene. Calderoli sa tidligere i uka at han hadde fått laget t-skjorter med karikaturtegningene, og at han ikke vil la seg kneble av ekstremister.

Han har også opptrådt på italiensk fjernsyn hvor han kneppet opp skjorten og viste fram tegningene.

Italienske myndigheter påpeker imidlertid at bygningen er det eneste vestlige representasjonen i byen, og den ansatte ved konsulatet sier ifølge Reuters at han ikke visste om demonstrantene var kjent med striden omkring den italienske ministeren.

Calderoli er minister for reformer i den italienske regjeringen, og representerer det høyreorienterte og innvandrerfiendtlige partiet Lega Nord.

Den italienske statsministeren Silvio Berlusconi ba fredag kveld Calderoli om å trekke seg, ifølge de italienske nyhetsbyråene ANSA and Apcom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere