Gå til sidens hovedinnhold

Flere får nei til boliglån

Skjerpingen av kravene for boliglån har ført til flere avslag på lånesøknader. Handelsbanken-sjef Dag Tjernsmo mener effekten har vært større enn ventet.

Ifølge Dagens Næringsliv begynner kravene, som ble innført ved årsskiftet, å vises i bankenes resultater. Handelsbanken økte utlånene med bare 0,6 prosent i første kvartal.

- Summen av de nye kravene slår nok sterkere inn enn det man trodde da de ble innført. Vi må si nei til flere søknader, sier Tjernsmo.

LES også Gunnar Stavrums kommentar: Vanskeligere å få boliglån enn å få lån til forbruk

Fem ganger-regelen

Det er spesielt regelen om at man ikke kan låne mer enn fem ganger egen inntekt som fører til nye avslag.

- Et typisk eksempel er et nyutdannet par som kanskje har egenkapitalen som trengs, men som likevel ikke kan få lån fordi de tjener for lite, sier Tjernsmo.

Også en rekke andre banker har signalisert at de nye reglene for boliglån har ført til at flere får avslag på lånesøknadene.

Les også

Prognose: Boligprisene i Oslo opp 33 prosent til 2020

Samme etterspørsel

Norges Bank utlånsundersøkelse, som kom torsdag, viser det samme. Husholdningenes samlede etterspørsel etter boliglån var uendret i første kvartal, men bankene har strammet inn.

- Innstrammingen gjelder først og fremst lånebetingelser knyttet til maksimal gjeldsgrad (gjeld i forhold til inntekt), står det i rapporten.

Les: Gyllen regel: Dette skal du gjøre for hver million du har i lån

Fortsatt vekst

I pengepolitisk rapport, som ble lagt frem i mars, fremgår det at Norges Bank venter en fortsatt sterk boligprisvekst i år på 8,9 prosent.

Den veksten skal deretter bli kraftig redusert, først til 2,0 prosent i neste år og å så falle ytterligere i 2019 (1,5 prosent) og i 2020 (1,4 prosent).

Noe av årsaken er boligbyggeveksten. En undersøkelse gjennomført av OECD viser at Norge topper i Europa når det kommer til bygging av nye boliger.

OECD har sammenlignet lands prosentmessige økning i antall nybygg i 2015. Den viser at det i Norge i 2015 ble oppført boliger tilsvarende 1,21 prosent av den eksisterende totale boligmassen

Les også

Boligfellen foreldre bør holde seg langt unna

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken