NA24.no

Flere går konkurs

Flere enkeltpersonsforetak må legge inn årene.

Så langt i år har 51 prosent flere enkeltpersonforetak gått konkurs enn på samme tid i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

De første fem månedene i år har 478 enkeltpersonforetak gått konkurs, mot 316 i samme periode i fjor. I mai gikk 91 enkeltpersonforetak konkurs, mot 53 i fjor.

Det er en økning på 72 prosent fra mai i fjor, viser en oversikt fra CreditInform.

Totalt har 1306 bedrifter måttet legge inn årene i løpet av årets fem første måneder. I mai gikk 251 norske foretak konkurs, mot 209 i samme måned i fjor, viser tallene.

- For stor investeringslyst
– Fortstetter den negative trenden til høsten, kan det være et tegn på at det er etablert for mange bedrifter her i landet og at investeringslysten har vært for stor, sier direktør Gabor Molnar i CreditInform i en pressemelding.

Det kan i så fall også ramme arbeidsmarkedet.

– Det er for tiden en ganske stor økning i antall konkurser innen varehandelen, og dette er jo en bransje der mange er sysselsatt.

De mange konkursene innen byggenæringen kan få ringvirkninger for underleverandører og kunder.

– I et historisk perspektiv er ikke de tallene vi registrerer nå dramatisk høye. Situasjonen var verre i 2003, da det var stor turbulens i norsk og internasjonal økonomi, sier Molnar.

Han tror fortsatte renteøkninger vil dempe investeringslysten og bremse forbruket.

Dramatisk i Akershus
Selv om det på landsbasis er jevnt over flere konkurser i år enn i fjor, er det noen fylker som har en bemerkelsesverdig forbedring fra i fjor.

Hedmark har 45 prosent færre konkurser enn i fjor, mens Vest-Agder har en nedgang på 40 prosent. De andre fylkene som har en moderat eller liten nedgang i konkurser er Telemark, Oppland, Nordland, Rogaland og Møre og Romsdal.

– Sogn og Fjordane og Akershus gjør det dårligst av fylkene, og med henholdsvis 93 og 62 prosent økning i disse fylkene snakker vi om en ganske dramatisk utvikling. 180 konkurser i Akershus til nå i år er 69 flere enn i fjor.

Molnar mener Akershus-tallene er spesielt urovekkende fordi fylket har det mest varierte næringslivet i landet, med små og store bedrifter innen alle bransjer.

40 prosent økning i Oslo
CreditInform har også utarbeidet en fersk oversikt over konkurshyppigheten blant foretak i landets 48 største kommuner.

–Totalt er det flere konkurser i de fleste kommuner i hele landet så langt i år sammenlignet med i fjor, sier direktør Gabor Molnar i CreditInform til Newswire.

Oversikten viser at Lier kommune kommer klart dårligst ut, fulgt av Fredrikstad og Karmøy. I Lier var det tre ganger flere konkurser i årets første fem måneder enn i samme periode i fjor.

Blant de største byene er det kun Stavanger som kan vise til en positiv utvikling. Oslo har hatt 40 prosent flere konkurser fram til nå i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere