*Nettavisen* Økonomi.

Flere hundre Norwegian-ansatte sendt på NAV

Norwegian permitterte 800 kabinansatte grunnet pilotstreiken. De må nå på NAV for å få penger til livets opphold. Foto: Norwegian

Kolleger må betale dyrt for pilotenes streik.

10.03.15 13:20

Tirsdag i forrige uke varslet Norwegian at de måtte permittere 800 kabinansatte som følge av pilotstreiken.

Disse er nå sendt i NAV-kø.

Vanligvis har arbeidsgiver 14 dagers frist før permitteringen kan trå i kraft, men som følge av at det er en pågående konflikt, så blir lønnen kuttet dagen etter varslet er sendt.

- Ved permittering som følge av arbeidskamp, har arbeidsgiver ingen lønnsplikt, sier partner Henning M. Heitmann i advokatfirmaet Steenstrup til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I dagevis har de fleste avganger med Norwegian fra Gardermoen vært innstilt. Så langt er over 200.000 passasjerer rammet.  Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Parat dekker karensdager
Og for å gjøre vondt verre for de kabinansatte, så er det tre karensdager før de får støtte fra NAV.

- De ansatte må vente tre ukedager før de får rett til ytelser i form av dagpenger under permittering fra NAV, sier Heitmann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Henning M. Heitmann er blant landets mest anerkjente jurister på arbeidsrett.

Fagforeningen har imidlertid dekket disse dagene.

- Disse tre ventedagene står de uten inntekt, men fagforeningene har jo full anledning til å dekke lønnstapet deres uten at det virker negativt inn på trygderettighetene, sier han videre.

Og det er nettopp det som skjedde for de kabinansatte i Norwegian. Parat dekket i overkant av 600 kroner dagen for de fulltidsansatte onsdag, torsdag og fredag.

- Hovedstyret i Parat har vedtatt at de permitterte skal få økonomisk støtte fra Parat i disse tre dagene. Bidrag tilsvarer det de streikende får, sier Turid Svendsen, forhandlingssjef Parat, til Nettavisen.

Kostbart for permitterte
Nå må imidlertid de kabinansatte møte på NAV for å få dagpenger.

- Under permittering beregnes dagpenger som ved arbeidsledighet. En får 2,4 promille av årsinntekten fem dager i uken, men maksimalt av et lønnsgrunnlag på 6G per år, som for tiden er 530.220 kroner, sier Heitmann.

For de kabinansatte er altså streiken kostbar.

- Lønn over dette nivået gir ingen rett til ytterligere dagpenger. I sum utgjør dagpengene under dette lønnsnivået omlag 62 prosent av normallønnen, og maks 330.857 kroner per år, fortsetter han.

I fjor hadde de kabinansatte i Norwegian i snitt en utbetaling på 448.368 kroner, og senior kabinansatte 488.712 kroner.

HTML EMBED

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag