NA24.no

Flere journalister enn aksjonærer

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Nesten bare journalistene brydde seg om den omstridte generalforsamlingen.

Mandag møtte et fulltallig pressekorps opp for å overvære den ekstraordinære generalforsamlingen i Aker Solutions. De så ut til å være langt mer engasjerte i den mye omtalte generalforsamlingen enn de den var satt i stand for.

NA24 - din næringslivsavis

Årsaken er selvsagt at generalforsamlingen var avgjort på forhånd.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions redegjorde for transaksjonene under generalforsamlingen. Etter avstemningen kunne han si seg fornøyd.

- Vi er positivt overrasket over at vi fikk så mange med, og det vel vitende om at over 50 prosent av våre aksjonærer befinner seg i utlandet, hvor det har vært en mindre eksponering enn her hjemme. Derfor synes jeg dette viser at vi har fått bred tilslutning fra eierne våre på at det vi gjør er riktig, sier Lieungh til TV2 Nyhetskanalen.

Se intervjuet med Aker Solutions-sjefen

320172

Labert oppmøte
Mens Aker Solutions-sjefen mente at han hadde bred støtte for selskapets avgjørelse om å gå inn for de omstridte Aker-transaksjonene, viser stemmegivningen at «backingen» var alt annet enn bred.

Kun 126.517.257 aksjer av selskapets samlede aksjekapital var til stede, noe som tilsvarer 46,17 prosent. Dermed valgte altså under halvparten av Aker Solutions-aksjonærene å avgi stemme.

Av dem som møtte opp, var det tre aksjonærer, med til sammen 7,37 prosent av de fremmøte stemmene, som stemte nei. Nordea-fondene, Alfred Berg Kapitalforvaltning og en privat aksjonær stemte alle mot.

Røkke hadde med seg staten og resten av Aker Holding i generalforsamlingen. Derfor viser opptellingen at de kritiske røstene ikke fikk gjennomslag. Hele 92,62 prosent av de fremmøtte stemmene stemte for transaksjonene.

Ingen protester
Den endelige avslutningen på det som dannet grunnlaget for en opphetet langvarig debatt, ble en gemyttlig affære.

For det var ikke mye som minnet om konflikten mellom Aker-sfæren og flere av aksjonærene. Ikke én eneste aksjonær hevet røsten da avstemmingen fant sted på Felix konferansesenter på Aker Brygge. Regjeringen hadde på forhånd bøyd av når de fikk en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Kjøpene er allerede gjennomført, og kan ikke uten videre reverseres.

Siden staten gjennom Aker Holding AS allerede har stilt seg bak oppkjøpen dukket det heller ikke opp store overraskelser mandag. Uten store protester kunne styreformann Øyvind Eriksen i dag fastslå at transaksjonene mellom Aker Solutions og fire andre selskaper i Aker-sfæren er vedtatt.

Har tatt lærdom
Konsernsjef Simen Liuengh fortalte TV2 Nyhetskanalen at selskapet har tatt lærdom etter vårens brudulje.

- Dersom man ser på måten vi gjør denne type transaksjoner, som som vi gjør hele tiden, så er ikke dette gjenstand for generalforsamling. Men med den lærdommen vi har om eierskapet, så vil det nok bli gjort ting for å forankre dette bedre slik at det ikke oppstår misforståelser, sier Liuengh.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere