*Nettavisen* Økonomi.

Flere konkurser i båt-kollapsen

Foto: Øyvind Ellingsen (Rogalandsavis)

Dominoeffekten tiltar.

03.02.11 15:32

Tirsdag skrev flere av landets medier om konkursen i johs Lunde Marine Group.

Samme dag gikk også datterselskapene Norsk Båtsenter AS og Norsk Båtsenter Service AS over ende.

Les også: Milliardkonkurs i sikte

Båtselskapet er bare ett av mange selskaper i Lunde-gruppen, som blir beskrevet som et økonomisk sammensurium av selskaper. Disse har drevet med alt fra eiendomsutvikling via båter til bildekk, hatt gjensidige innlån, krysskausjonsansvar og kryssgarantier.

- Samlet gjeld i selskapet som nå er slått konkurs er mellom 350- og 380 millioner kroner, og det er innlån fra andre konsernselskaper på 65 millioner. Det er gjennomgående mye kryssgarantier og –kausjonsansvar i hele konsernet, så når et bein faller og pengestrømmen blir strupet, kan det får en dominoeffekt. Det er sannsynlig at mye vil skje på kort tid, uttalte Fredrik Bie, bobestyrer i Johs Lunde Marine Group, til Finansavisen tirsdag.

Ifølge Dagens næringsliv vil dominoeffekten Bie nevner bli et faktum i dag, da boet etter Johs Lunde Marine Group vil begjære oppbud i ytterligere to datterselskaper, Norsk Båtsenter Stavanger og Garstad Båtservice.

Båtselskapet, Johs Lunde Marine Group, skyldte 240 millioner kroner til sin største kreditor, Nordea, når konkursen var et faktum og dette er bare ett av nærmere 70 selskaper i Lunde-Gruppen.

- Vi har nå fått avklart at ingen tørr å røre aksjene i Johs Lunde Marine Group som Nordea har pant i, sier Bie til Dagens Næringsliv.

Kun to muligheter
Til Aftenbladet sier Bie at han kun ser to muligheter for datterselskapene. Konkurs eller nye eiere.

Som også gir uttrykk for at alt håp ikke er ute riktig enda. Etter sigende skal det være flere som er interessert i selskapene som det nå meldes oppbud i.

- Vi har hatt følere ute helt siden konkursåpning. Det er en del interessenter som sier de ønsker å drive videre. Vi har ingen konkrete avtaler ennå og vil heller ikke ta stilling til eventuelle avtaler før vi får selskapene i spill som konkursbo. Så får vi se om det er noen som kan tilby en økonomisk ramme som både banken og boet er fornøyd med, sier Bie.

Den totale gjelden i Lunde-Gruppen var på 1,383 milliarder kroner ved utgangen av 2010. Over 771 millioner var kortsiktig gjeld.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.