NA24.no

Flere kvinner enn menn jobber

Sist oppdatert:
Nye tall fra USA viser historisk endring.

Fredag kom den månedlige sysselsettingsrapporten fra USA. Som vanlige er utviklingen i arbeidsledighet og sysselsetting i fokus.

Men i en kommentar hos New York Times påpeker økonomiprofessor Casey B. Mulligan en annen viktig nyhet som er begravd i tallene:

For første gang i historien er det flere kvinner enn menn i arbeidslivet i USA.

I januar ble det registrert 64,2 millioner sysselsatte kvinner og 63,4 millioner sysselsatte menn. Revisjoner av historiske anslag har også ført til at det i enkelte av de foregående månedene har vært flere kvinner enn menn i arbeidslivet.

Sesongsvingninger
Dette er før sesongjustering av tallene, noe som kan påvirke fordelingen, for eksempel fordi bygg- og anlegg er dominert av menn, og her er aktiviteten høyere på sommeren.

Når man justerer for slike sesongsvingninger, utgjorde kvinner 49,9 prosent av arbeidsstyrken i januar. Uansett viser hovedbildet at det nå er like mange kvinner som menn i jobb i USA.

Mulligan påpeker at det også tidligere har vært slik at kvinner har tatt nærmet seg menn i sysselseting når det er dårlige økonomiske tider. Grunnen er at menn jobber i mer konjunkturfølsomme bransjer, som industri, bygg og anlegg, og dermed i større grad mister jobben i nedgangstider.

Når økonomien skyter fart igjen kan dette føre til at kvinnene igjen kommer i mindretall, men den langsiktige utviklingen har utvilsomt gått i retning av at begge kjønn er omtrent like yrkesaktive i USA.

Forskjell i Norge
I Norge var 1.187.000 kvinner sysselsatt ved utgangen av 2009, ifølge Arbeidskraftsundersøkelsen fra SSB, mens 1.310.000 menn var i jobb. Det betyr at kvinner utgjorde 47,5 prosent av arbeidsstyrken, så her henger norske kvinner etter amerikanske.

Sysselsettingen i Norge har falt de siste to årene, men langt mindre enn i for eksempel USA. Men også i Norge ser vi at det meste av fallet i sysselsettingen har kommet blant menn, så relativt sett har også norske kvinner tatt innpå menn når det gjelder deltagelse i arbeidslivet i det siste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere