NA24.no

Flere ledige unge kvinner

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Hat trick for ledigheten.

I løpet av november økte antall helt ledige med 800 personer, når man justerer for normale sesongsvingninger. Det viser nye tall fra NAV. Bruttoledigheten er nå på 90.500 personer, som er det høyeste nivå siden april, påpeker DnB Nor Markets i en kort kommentar til ledighetstallene.

- Økningen skyldes at færre deltar på tiltak nå enn på samme tid i fjor, og at mange av de som mistet jobben under finanskrisen fortsatt sliter med å komme i arbeid, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Siden november i fjor har ledigheten økt med seks prosent eller 4100 personer. Det er nå 69.400 personer som er registrert som helt ledige hos NAV og arbeidsledigheten er på 2,7 prosent. 15.400 personer deltar på tiltak, og det er 29 prosent færre enn for ett år siden.

Flere nye ledige
Antall nye ledige har økt med seks prosent, og mange av de kommer fra yrker som er vanlige i offentlig sektor. Personer som har søkt jobb lenge sliter mest med å komme i arbeid. På ett år har antall personer som har søkt jobb i halvannet år mer enn doblet seg.

I løpet av det siste året har ledigheten økt mest innen undervisning, helse, pleie og omsorg og barne- og ungdomsarbeid, med henholdsvis 29, 27 og 21 prosent. Innen industriarbeid er ledigheten nå én prosent lavere enn i fjor. Ledigheten er høyest innen bygg og anlegg, med 4,6 prosent, og innen industri og reiseliv og transport, begge med 4,0 prosent. Lavest ledighet finner vi innen undersvisning med 0,8 prosent.

Det er spesielt kvinner i aldersgruppen under 40 år som har hatt størst økning i ledigheten det siste året. Det er fordi ledigheten har økt mest innen yrkesgrupper i offentlig sektor hvor det jobber mange kvinner. Det er nå 16 prosent flere ledige kvinner under 40 år enn for ett år siden. Fortsatt er ledigheten lavere for kvinner enn for menn. Ledigheten for kvinner mellom 50 og 59 år er 1,2 prosent, mens for menn mellom 20 og 24 år er den 5,7 prosent, heter det i rapporten fra NAV.

Litt flere ledige stillinger
I november er det lyst ut to prosent flere nye stillinger enn på samme tid i fjor. Oppgangen er størst innen bygg og anlegg, hvor det er lyst ut 50 prosent flere stillinger, fulgt av ingeniør- og ikt-fag med 24 prosent flere stillinger. Innen jordbruk, skogbruk og fiske, reiseliv og transport og butikk- og salgsarbeid er det nå færre ledige stillinger enn i fjor.

Det siste året har ledigheten falt i fem fylker og økt i 14. Ledigheten har gått mest ned i Nord Trøndelag og Oppland, mens den har økt mest i Østfold og Buskerud. Det er fortsatt Oslo som har høyest ledighet, med 3,6 prosent, mens lavest ledighet finner vi i Sogn og Fjordane med 1,9 prosent og Oppland med 2,0 prosent, heter det i rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere