NA24.no

Flere passasjerer til SAS

Sist oppdatert:
Passasjerene strømmer til, men SAS får mindre betalt.

2,9 millioner passasjerer fløy med SAS-konsernets flyselskaper i april.

NA24 - din næringslivsavis

Det er 17,9 prosent flere enn i samme måned i 2007, men den sterke økningen har delvis sammenheng med at påsken inntraff i mars.

- Høy punktlighet
- Den underliggende trafikkutviklingen er positiv med tanke på at vi ser konkurransen og overkapasiteten øker. Spesielt gledelig i april er at vår punktlighet kom opp på det høyeste nivået siden august 2005. Det viser at våre tiltak for å bedre kvaliteten begynner å gi resultat. Vi implementerer nå med full kraft tiltakene i «Profit 2008» parallelt med at vi gjennomfører «Strategi 2011», sier administrerende direktør og konsernsjef Mats Jansson.

Flyselskapet opplyser at trafikkveksten målt i betalte passasjerkilometer (RPK) økte med 17,4 prosent i april og setekapasiteten målt i ASK økte med 22,1 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Kabinfaktoren falt i samme periode med 2,8 prosentpoeng til 69,1 prosent.

Lavere yield
Kombinasjonen med lavere yield og høyere oljepriser får negativ innvirkning på resultatene. SAS innførte fra og med helgen eksttra drivstoffavgift på flyreisene, og i tillegg sier selskaepet at 11 flymaskiner vil bli tatt ut av tjeneste fra og med høsten 2008, som en del av innsparingsprgrammet «Profit 2008».

Avkastning per sete per kilometer, eller yielden for SAS i mars var ned 10,8 prosent. Selskapet venter at yielden i april skal øke fem prosent.

SAS opplyser at etterspørselen og passasjerveksten er god, men at det fortsatt er noe usikkerhet knyttet til styrken av den fremtidig økonomiske utviklingen. Det er også noe usikkerhet knyttet til konkurransesituasjonen.

Rekord for SAS Norge
SAS Norge transporte i alt 990.700 passasjerer på sitt ordinære rutenett i april i år. Det var 220.100 flere enn på samme tid i fjor, og en økning på 28,6 prosent.

Uttrykt i betalte passasjerkilometer økte trafikken med 25,5 prosent, og kapasiteten gikk opp 33,5 prosent. Den gjennomsnittlige kabinfaktoren for måneden ble redusert med 4,2 prosentpoeng til 66,2 prosent.

- I april har vi lansert en rekke nye ferie- og fritidsruter, samt økt kapasiteten på noen av de trafikktunge forrretningsrutene. Dette har påvirket kabinfaktoren. Vi forventer imidlertid at kabinfaktoren tar seg opp igjen etter hvert som de nye rutene blir innkjørt, sier administrerende direktør Ola Strand, som legger til at SAS Norge satte ny passasjerrekord i april.

Ved årsskiftet overtok SAS Norge halvparten av trafikken på strekningen mellom Oslo og København fra SAS Danmark. Omleggingen preger SAS Norges trafikkstatistikk for de interskandinaviske rutene.

Medregnet charter fløy 1.001.200 passasjerer med SAS Norge i april, som var 26,0 prosent flere enn året før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere