*Nettavisen* Økonomi.

Flere sliter med stor gjeld

Foto: (RB/Lisbeth Andresen)

Økning i både gjeldsordningssaker og tvangssalgsbegjæringer i fjor.

15.01.12 21:25

Gjeldsbyrden er tung å bære for stadig flere. Både tingrettene og namsfogden på Romerike registrerte økning i både gjelds-ordningssaker og tvangssalgsbegjæringer i fjor, skriver Romerikes Blad.

Tingrettenes årsstatistikk viser tydelig at flere og flere får trøbbel med gjelda si. I løpet av fjoråret behandlet de 98 gjeldsordningssaker, mot 92 året før. Antall begjæringer om tvangssalg av boliger endte på 771, mot 754 i 2010. Hos namsfogden, som forsøker å løse sakene før de havner i retten, har de også registrert en økning i saksmengden.

- 2011 ble definitivt ikke noe enklere økonomisk år for folk, konkluderer namsfogd i Skedsmo, Britt Hjeltnes.

På hennes kontor registreres betalingsvansker fra hele Romerike, og hun konstaterer at økningen i antall saker på enkelte områder har vært vedvarende.

- Antall utleggsforretninger er for eksempel nær doblet i løpet av seks år, sier hun.

Venter fortsatt økning

Ifølge Hjeltnes er det generelle bildet at flere og flere sliter økonomisk, og at det bak hver person som havner i uføret skjuler seg flere økonomiske krav.

Hjeltnes er forberedt på at også 2012 kan bli et år med vekst i antall saker.

- Mange har høy gjeld men klarer seg fordi renten fortsatt er lav. Hvis renten øker kan det bli tøft for mange, sier hun, og råder folk til å være føre var.

- Ser man at man får betalingsproblemer lønner det seg alltid å ta kontakt med kreditorene tidlig. Det er da man får de beste løsningene.

Selv om antall begjæringer om tvangssalg av boliger fortsetter å øke, viser statistikken en liten nedgang i tvangssalg som faktisk blir gjennomført.

- Det forteller meg at det faktisk er mulig å finne minnelige løsninger hvis man vil. Vi forsøker å bidra til det ved å oppfordre partene til å snakke sammen. I mange tilfeller er ikke gjelda som har utløst tvangssalgbegjæringen egentlig så stor, sier konstituert sorenskriver ved Nedre Romerike tingrett, Petter J. Johnsen.

Kredittkortgjelda øker

Leder for personmarkedet i Lillestrømbanken, Jo Sivert Martinsen, er ikke overrasket over statistikken.

- Vi ser også at det kan bli vanskelig for en del, særlig hvis jobb- og livssituasjon endrer seg, sier han.

Økt bruk, også uvettig bruk, av kredittkort er også en tendens.

- Det er en del som setter seg i den typen gjeld hvis man ikke får det lånet man ønsker seg i banken, konstaterer Martinsen.

I likhet med andre banker har Lillestrømbanken nå en relativt restriktiv utlånspolitikk.

- Vi forutsetter at kundene skal tåle en renteøkning, og stiller bestemte krav til både sikkerhet og betalingsevne. Det var lettere å få lån før.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.