NA24.no

Flere sliter med stor gjeld

(RB/Lisbeth Andresen)
Sist oppdatert:
Økning i både gjeldsordningssaker og tvangssalgsbegjæringer i fjor.

Gjeldsbyrden er tung å bære for stadig flere. Både tingrettene og namsfogden på Romerike registrerte økning i både gjelds-ordningssaker og tvangssalgsbegjæringer i fjor, skriver Romerikes Blad.

Tingrettenes årsstatistikk viser tydelig at flere og flere får trøbbel med gjelda si. I løpet av fjoråret behandlet de 98 gjeldsordningssaker, mot 92 året før. Antall begjæringer om tvangssalg av boliger endte på 771, mot 754 i 2010. Hos namsfogden, som forsøker å løse sakene før de havner i retten, har de også registrert en økning i saksmengden.

- 2011 ble definitivt ikke noe enklere økonomisk år for folk, konkluderer namsfogd i Skedsmo, Britt Hjeltnes.

På hennes kontor registreres betalingsvansker fra hele Romerike, og hun konstaterer at økningen i antall saker på enkelte områder har vært vedvarende.

- Antall utleggsforretninger er for eksempel nær doblet i løpet av seks år, sier hun.

Venter fortsatt økning

Ifølge Hjeltnes er det generelle bildet at flere og flere sliter økonomisk, og at det bak hver person som havner i uføret skjuler seg flere økonomiske krav.

Hjeltnes er forberedt på at også 2012 kan bli et år med vekst i antall saker.

- Mange har høy gjeld men klarer seg fordi renten fortsatt er lav. Hvis renten øker kan det bli tøft for mange, sier hun, og råder folk til å være føre var.

- Ser man at man får betalingsproblemer lønner det seg alltid å ta kontakt med kreditorene tidlig. Det er da man får de beste løsningene.

Selv om antall begjæringer om tvangssalg av boliger fortsetter å øke, viser statistikken en liten nedgang i tvangssalg som faktisk blir gjennomført.

- Det forteller meg at det faktisk er mulig å finne minnelige løsninger hvis man vil. Vi forsøker å bidra til det ved å oppfordre partene til å snakke sammen. I mange tilfeller er ikke gjelda som har utløst tvangssalgbegjæringen egentlig så stor, sier konstituert sorenskriver ved Nedre Romerike tingrett, Petter J. Johnsen.

Kredittkortgjelda øker

Leder for personmarkedet i Lillestrømbanken, Jo Sivert Martinsen, er ikke overrasket over statistikken.

- Vi ser også at det kan bli vanskelig for en del, særlig hvis jobb- og livssituasjon endrer seg, sier han.

Økt bruk, også uvettig bruk, av kredittkort er også en tendens.

- Det er en del som setter seg i den typen gjeld hvis man ikke får det lånet man ønsker seg i banken, konstaterer Martinsen.

I likhet med andre banker har Lillestrømbanken nå en relativt restriktiv utlånspolitikk.

- Vi forutsetter at kundene skal tåle en renteøkning, og stiller bestemte krav til både sikkerhet og betalingsevne. Det var lettere å få lån før.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere