NA24.no

Flere sykemelder seg

Mer enn syv av 100 er syke til enhver tid.

Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år har sykefraværet økt fra 7,0 prosent til 7,3 prosent. Det er særlig sykefraværet blant kvinner og ansatte i offentlig sektor som øker. Det skriver NAV i en melding.

Det egenmeldte sykefraværet er uendret med 1,2 prosent, mens det legemeldte økte fra 5,8 til 6,1 prosent, opplyses det.

– Svineinfluensaen rammet oss før jul 2009, slik at influensaepidemien var unnagjort før vinteren 2010. I år har vi derimot hatt en vanlig influensavinter, forklarer Arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad, og forteller at omkring 30 prosent av økningen skyldes luftveissykdommer.

Sykefraværet øker
Ser vi på sykefraværsutviklingen de siste årene, har fraværet vært relativt stabilt. Siden 2005 har det legemeldte sykefraværet ligget på circa 6 prosent, med unntak av tredje kvartal 2009 og andre kvartal 2010.

I tredje kvartal 2009 var det legemeldte sykefraværet det høyeste på fem år. Da var det legemeldte sykefraværet på hele 6,9 prosent. Økningen skyldtes hovedsakelig svineinfluensa og mange langvarige sykefravær. I andre kvartal 2010 hadde sykefraværet sunket til det laveste nivået på fem år, eller 5,5 prosent.

– Den kraftige nedgangen kan ha sammenheng med at det høye sykefraværet fikk mye oppmerksomhet både hos politikere og i pressen. Vi har tidligere sett at oppmerksomhet i seg selv kan ha gunstig effekt på sykefraværsutviklingen, sier Lystad.

Kvinner og offentlig sektor øker mest
Offentlig sektor har den høyeste veksten i det legemeldte sykefraværet. «Offentlig administrasjon» økte mest, med 11,5 prosent. «Helse og sosiale tjenester» økte med 9,3 prosent. Det er også den næringen med høyest sykefravær, og var på 8,6 prosent.

«Overnattings- og serveringsvirksomhet» har hatt en nedgang i sykefraværet på 4,2 prosent. Sykefraværet har økt mest for kvinner, med 7,9 prosent. Oppgangen var størst i aldersgruppen 40-59 år. Menn har en relativt beskjeden vekst på 2,6 prosent.

Nedgang i Finnmark
Det legemeldte sykefraværet gikk opp i alle fylker unntatt Finnmark, som har hatt en nedgang på 2,3 prosent. Finnmark (7,0 prosent) har vanligvis hatt det høyeste sykefraværet i landet, men har nå et lavere fravær enn Troms, Østfold og Oppland.

Fylkene med størst økning, er Sør-Trøndelag og Rogaland som har hatt en økning i det legemeldte sykefraværet på over 9 prosent. Rogaland er likevel fortsatt det fylket med lavest legemeldt sykefravær (5,1 prosent).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere