Flere tar ferien på lån for å gi barna sosial status

Feriepresset kan få enkelte til å ta ferieturen med lånte penger. En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Sparebanken 1 viser at rundt 320.000 nordmenn helst sikkert eller mulig må låne penger for å få råd til ferieturen de har ønsker seg i ferien. Dette bildet er ment som en illustrasjon.

Feriepresset kan få enkelte til å ta ferieturen med lånte penger. En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Sparebanken 1 viser at rundt 320.000 nordmenn helst sikkert eller mulig må låne penger for å få råd til ferieturen de har ønsker seg i ferien. Dette bildet er ment som en illustrasjon. Foto: Gunnar Lier/NTB scanpix

Men Inga og Frode ville aldri reist på lån.

(Nordlys.no): – Presset føles mulig ekstra stort i pressområder som Tromsø der familier med trang økonomi lever nært familier som har svært romslig økonomi, sier banksjef for Personmarked Tromsø i Sparebanken Nord-Norge, Lars Nymo Trulssen.

Tenk deg første skoledag på en ungdomsskole. Elevene snakker om ferien. Om Barcelona og New York. Blant elevene finnes det alltid noen som ikke har reist noen sted. For foreldrene har ikke råd.

– Det er veldig mye press, det er så viktig å skulle ha vært på de riktige stedene. Man skal feriere og man skal helst gjøre noe spennene, har siviløkonom Dag Inge Fjeld tidligere uttalt til VG.

Banksjefen advarer

Feriepresset kan få enkelte til å ta ferieturen med lånte penger. En undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Sparebanken 1 viser at rundt 320.000 nordmenn helst sikkert eller mulig må låne penger for å få råd til ferieturen de har ønsker seg i ferien. Selv om mange av ferielånerne har ambisjoner med bare en kortere periode med gjeld, sier hele 41 prosent at de forventer å stå i gjeld i et halvt år eller lenger.

Trulsen ser med bekymring på den usikre situasjonen mange setter seg i når ferien nærmer seg. Han tror det ofte handler om status – at det er viktig å vise at man har flotte ferier.

– Men mitt klare råd er dette: Har du ikke klart å sette av penger til ferie, så la være. Så mye er det ikke verdt å se poden bade med svømmearmer i fjorten dager på ferie. Det er ofte en uheldig og kortsiktig prioritering å reise for penger man ikke har, sier Nymo Trulsen.

Ferien koster. I gjennomsnitt bruker hver voksne nordmann nå i gjennomsnitt over 17.000 på ulike reiser i sommerferien, viser undersøkelsen.

FERIEMINNER: - Mitt beste ferieminne er de mange bilferiene til Sverige som barn, sier Frode Larsen. ? Vi opplever ikke noe press om å reise til de rette stedene. For oss er det viktige at det skal være en avslappende og trivelig tur for både voksne og barn, sier Inga Nilsen. De sier de aldri ville tatt opp lån for å gi datteren Una (5) en ferie å snakke om stil vennene. Foto: Sissel Wessel-Hansen (Nordlys)


Klasseskille

Kommunikasjonseksperter mener ferievanene er med å lage et klasseskille. Ikke bare i forhold til voksne, men også barn. For hvor du reiser på ferie blir et parameter på sosial status. For noen blir det ferien også en pengeknipe.

– Med det er veldig godt å se at hele 9 av 10 ikke trenger låne penger til ferien og at hele 3 av 10 setter opp et feriebudsjett. Familien Larsen/Nilsen har allerede vært på ferie i år. Til Kreta.

– Vi reiste ikke på lånte penger. Det ville vi aldri gjort, sier Inga Nilsen (33). Hun opplever ikke noe press for å reise på de riktige feriene.

– Spar ved å kjøpe fryser

Banksjef Lars Nymo Trulsen mener det beste man kan gjøre, om man ønsker å gi ungene sine muligheten til en utenlandsferie hver sommer, er å sette opp et budsjett.

– Regningskonto/budsjettkonto, mat- og bensinkonto og feriekonto. Sett av penger hver måned, så har du ekstra oppspart når det nærmer seg ferie.

Han heier også på fryseren.

– Mange har i dag bare en liten fryseseksjon nederst i kjøleskapet. Med en større fryser har man mulighet til å gjøre større innkjøp når det er gode tilbud, for eksempel kjøpe ti pakker karbonadedeig framfor bare to, sier Nymo Trulsen.

Smarte valg gir penger til utenlandsreiser.

– Samtidig har jeg en følelse av flere ferier hjemme eller i egen landsdel. Men det kan skyldes at godværet og alle skrytebildene på Facebook gir meg det inntrykket, sier han.

Les flere saker i Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.