*Nettavisen* Økonomi.

Flere tror på boligprisoppgang

OPTIMIST: Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL kan melde om økende boligoptimisme og fallende rentefrykt. Foto: Nadia Frantsen

Over halvparten av befolkningen tror at boligprisene vil stige fremover, og Ola og Kari frykter ikke lenger renteøkningene.

05.03.19 05:18

Norske Boligbyggelag – NBBL – kartlegger hver måned nordmenns forventninger til boligprisene, det såkalte Boligmarkedsbarometeret.

Undersøkelsen gjennomføres av Opinion AS ut fra et landsrepresentativt utvalg med 1000 respondenter over 18 år. Respondentene får tre enkeltspørsmål som vektes sammen. Den seneste målingen er gjennomført i perioden 5-11. februar.

Høyest siden august

Og februarundersøkelsen viser at totalscoren stiger fra 4,9 i januar til 10,7 i februar. Det er ifølge NBBL det høyeste nivået siden august i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Optimismen i boligmarkedet stiger, ifølge NBBL. Totalscoren  i boligbarometeret er som vi ser av tabellen klart opp i februar og fra et bunnivå i desember.


Oppgangen skyldes høyere boligprisforventninger, men nordmenn har også større tvil om de kommende renteøkningene. Med andre ord, de tror ikke rentene vil stige like mye som antatt.

Spørsmålet respondentene får om boligprisene fremover, er om de blir mye høyere, litt høyere, uendrede, litt lavere, mye lavere, eller om de ikke er sikre.

Temperaturmåler

Andelen som tror på stigende boligpriser, har økt fra 46 prosent i januar til 54 prosent. Samtidig har andelen som tror på boligprisnedgang i perioden falt fra 12 til 6 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Flere nordmenn tror på en boligprisoppgang fremover.

NBBL skriver i meldingen at Boligmarkedsbarometeret først og fremst måler temperaturen i boligmarkedet. Tallene fra de seneste undersøkelsene indikerer at nordmenns frykt for et bratt prisfall i boligmarkedet har avtatt. Markedet er generelt «i fin balanse».

Og så var det rentefrykten. Norges Bank prognoser tilsier torenteøkninger i løpet av 2019. Likevel har andelen som tror på renteoppgang falt fra 82 til 75 prosent. NBB mener den fallende rentefrykten er i tråd med utviklingen internasjonalt. Her har også renteforventningene falt.

Motvind

- Stabil utvikling i norsk økonomi gjør at det er vanskelig å forklare stigende optimisme med endringer i fundamentale forhold. Derimot var gjennomgangstonen i høst at renteoppgang og høy boligbygging ville gi motvind inn i 2019, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i en pressemelding.

- Boligprisutviklingen får stor medieoppmerksomhet, og det kan ha preget folks forventninger. Støttet av solid utvikling i norsk økonomi, er dette på linje med vår forventning om en moderat boligprisvekst også i 2019, fortsetter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag