NA24.no

Flere tusen nordmenn lurt i gedigen svindel

Foto: Robyn Beck / AFP
Sist oppdatert:
Pengene har ikke gått til poker, men til pyramidespill.

Full Tilt Poker, som er verdens nest største nettpokeraktør, eies og drives av flere av verdens største pokerkjendiser.

Nå har statsadvokaten i USA tatt ut et sivilt søksmål mot selskapet og hevder at det egentlig er en såkalt Ponzi-svindel, en variant av pyramidespill.

Dette er en betegnelse oppkalt etter italiensk-amerikaneren Charles Ponzi, som i 1920 bygde opp et gigantisk svindel som lovet eventyrlig avkastning, og som brukte penger fra nye investorer til å betale ut den lovede avkastningen til de første investorene.

Ifølge amerikanske påtalemyndigheter skal Full Tilt Poker ha betalt ut 444 millioner dollar, eller utrolige 2,5 milliarder kroner, til styremedlemmer, deriblant verdenskjente pokerspillere, i en fire års periode.

- Full Tilt var ikke et legitimt pokerselskap, men en global Ponzi-svindel, skriver den amerikanske statsadvokaten Preet Bharara i en melding.

Utbetalingen ble gjort ved å tappe kundekontoene til pokerspillerne. Pokerkundene skal ha fått opplyst om at de hadde pengene sikret på spillekontoen, men i realitet skal mesteparten av dette allerede ha blitt dratt ut av kundene.

- I realiteten hadde ikke Full Tilt Poker nok penger til å betale tilbake alle spillerne sine, i tillegg til at selskapet brukte spillernes kontoer for å betale styremedlemmer og andre eiere mer enn 440 millioner fra april 2007, heter det i søksmålet.

Tusenvis av nordmenn rammet
Poker er stort i Norge, og en undersøkelse gjennomført tidligere i 2011 tilsier at 300.000 nordmenn er pokerspillere.

Derfor rammer svindelen hos Full Tilt Poker hardt også i Norge. NA24s anslag er at tusenvis av nordmenn nå er rammet av denne svindelen.

På verdensbasis er tallene mye høyere, noe som kan gjøre at denne svindelen til slutt viser seg å være en av de med mest ofre i historien.

Er du rammet av svindelen? Tips oss på: alle@na24.no

Pokerkjendiser innblandet
Pokerkjendiser som Howard Lederer, med økenavnet pokerprofessoren, og Christopher Ferguson, med økenavnet Jesus, skal være en del av svindelen. I diverse reklamer på TV-kanaler som sender til Norge fra utlandet har det blitt reklamert hardt for Full Tilt Poker, hvor disse kjendisene har reklamert for spillselskapet.

Lederer alene skal ha mottatt hele 42 millioner dollar mens Ferguson skal ha fått 25 millioner dollar, samt at selskapet skal ha skyldt han ytterligere 62 millioner dollar. Store deler av beløpene som har blitt utbetalt til selskapets styremedlemmer og andre sjefer skal ha blitt overført til kontoer i Sveits.

Fortsatt leder og reklamerer Lederers nettside til Full Tilt Poker, det samme gjør også siden til Ferguson.

Verdens mest kjente pokerspiller, Phil Ivey, er også en av eierne av Full Tilt Poker, men han nevnes ikke i søksmålet.

Utvidet søksmålet
Påtalemyndighetene har nå utvidet siktelsen mot Full Tilt Poker. I april i år ble selskapet anklaget for pengevasking , banksvindel og illegal gambling. Nå er selskapet også anklaget for den gigantiske svindelen på vel 2,5 milliarder av kundenes midler.

- Full Tilt Poker var ikke et lovlig pokerselskap, men en global Ponzi-svindel. Full Tilt-eierne fylte sine egne lommer med penger som de tok fra de mest lojale kundene, mens de løy til både kundene og alle andre om sikkerheten knyttet til pengene de oppbevarte i selskapet , melder Bharara.

Ved utgangen av mars skal Full Tilt ha skyldt rundt 390 millioner dollar til spillere over hele verden. Men da skal selskapet kun ha hatt 60 millioner dollar stående til utbetaling.

Etter det skal pokerselskapet ha hatt enda mindre å rutte med. I juni skal selskapet ha skyldt 300 millioner dollar til spillere over hele verden, mens det kun hadde seks millioner dollar til å betale ut igjen.

Flere selskaper og ulovligheter
Også selskapene Pokerstars, som er verdens største på nettpoker, og Absolute Poker er saksøkt av myndighetene.

De er ikke saksøkt for å ha tappet kundenes midler, men myndighetene mener å ha bevis for at selskapene har omgått loven på flere måter. I 2006 ble det forbudt for amerikanske banker å gjennomføre transaksjoner knyttet til nettgambling, en modell som Trond Giske fulgte da et lignende forbud ble innført i Norge.

Dette skal derimot spillselskapene ha unngått på forskjellige måter, noe myndighetene mener er ulovlig.

Én måte har vært å bruke feilaktige transaksjonskoder for å usynliggjøre at de gjaldt gambling. En annen måte å omgå loven på, var å opprette falske selskap og sende transaksjonene via disse. Blant disse fiktive selskapene har myndighetene for eksempel funnet blomster- og dyrebutikker.

Disse fiktive selskapene ble regelmessig erstattet med andre fiktive selskap, trolig for å forsøke å unngå oppmerksomhet rundt driften. Et dokument fra selskapet Absolute Poker i 2007 identifiserer rundt 20 falske internettbutikker som ble brukt til å skjule pengetransaksjoner som gjaldt gambling.

Ytterligere en omvei som disse selskapene fant, var å utvikle kontantkort som kundene kunne kjøpes for å overføre penger.

Full Tilt Poker skal også ha holdt på med dette.

Her kan du lese hele søksmålet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere