NA24.no

Flere ut av inkassokøen

Foto: Kaia Means, Newswire (Newswire)
Sist oppdatert:
Antall nye inkassosaker økte kraftig i fjor, men enda flere betalte seg ut av problemene.

Over fem millioner inkassosaker ble avsluttet i 2009, en økning på over 21 prosent fra 2008. Når en sak avsluttes, betyr det at gjelden er betalt.

– På nyåret i fjor var boligrenten høy, og mange strevde med å ha råd til å betale andre regninger. Men utover i året falt rentene betydelig, og vi opplevde at flere gjorde opp for seg. Det sier direktør Rolf Wilhelmsen i inkassoselskapet Aktiv Kapital til nyhetsbyrået Newswire.

Positiv trend
Ved årsskiftet var det 3,1 millioner inkassosaker under arbeid, drøyt to prosent flere enn ett år tidligere, viser tall fra Finanstilsynet.

– Det var et veldig rush av innbetalinger av regninger på høsten og fram mot jul. Og den positive utviklingen har fortsatt fram til nå. I vinter har vi ikke på noen måte sett samme dramatiske utvikling som i fjor på denne tiden, uttaler Rolf Wilhelmsen.

Men fortsatt er det mange som har betalingsproblemer, og antall nordmenn med betalingsanmerkning ligger relativt stabilt på rundt 200 000.

Dyr strøm
Wilhelmsen forventer også at mange kommer til å få problemer med å betale de skyhøye strømregningene i vinter.

– Da er det ofte enslige eldre og minstepensjonister, gjerne kvinner, som får det vanskeligst. Det beste er å ta kontakt med dem man skylder penger for å ordne en avbetalingsplan, slik at man kan fordele utgiftene over flere måneder.

Rolf Wilhelmsen forventer turbulens i privatøkonomien til mange også i 2010.

– Rentene vil øke og boliglånene vil igjen bli dyrere.

Han er også bekymret for at flere unge skal få det tøft. Mange har aldri lært seg å budsjettere eller ha et ansvarlig forhold til penger. De glemmer at kredittkjøp og regninger også skal betales. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere