NA24.no

Flere vil ha Chrysler

(Scanpix)
Flere private hedgefond skal være interessert i å skaffe seg en bit av DaimlerChrysler.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Minst fire private hedgefond skal være i innledende samtaler om et oppkjøp av Chrysler, ifølge Financial Times.

NA24 - din næringslivsavis

Fondene Apollo Management LP, Blackstone Group, Carlyle Group, og Cerberus Capital Management LP skal ved siden av flere europeiske selskaper ha blitt forespurt om sin interesse av DaimlerChrysler.

Ifølge Financial Times ble selskapene kontaktet før de store spekulasjonene om salg nådde offentligheten.

- Alt er mulig
Spekulasjonene om hvorvidt DaimlerChrysler skal være villige til å selge Chrysler oppstod først da selskapets toppsjef, Dieter Zetsche, i forrige uke, sa at alle alternativer er åpne for den nordamerikanske delen.

Daimler kjøpte Chrysler for 36 milliarder dollar, eller rundt 220 milliarder kroner i 1998, men verdien har falt betraktelig og det er anslått at det vil bli solgt rundt 83 milliarder kroner.

Ifølge The Times skal General Motors og koreanske Hyundai være mest interessert i å kjøpe selskapet.

Feilslått prosjekt
Mye tyder på at Chrysler resultat i fjerde kvartal rett og slett var for mye å bære. Dermed går det ni år lange forsøket til DaimlerChrysler på å bygge opp en ledende global bilprodusent mot slutten.

Selskapet bak prosjektet, DaimlerChrysler AG, leverte nemlig kvartalstall som viste at alt ikke er som det skal være. Selskapets driftsresultat raste med 40 prosent i fjerde kvartal til 577 millioner euro fra 966 millioner euro i samme periode i fjor. Omsetningen datt til 40,7 millioner euro fra 41,5 milliarder euro. Selskapet guider med en liten vekst i 2007, men at den vil ta seg kraftig opp gjennom 2009.

Mercedes Car Group rapporterte om et driftsresultat på 1,3 milliarder euro i fjerde kvartal mot 1 million euro året tidligere. Chrysler tapte 124 millioner euro, selv om de tyngre kjøretøyene gikk 487 millioner euro i overskudd. For hele 2006 leverte Chrysler et negativt driftsresultat på hele 1,12 milliarder euro.

Kraftig konkurranse
Chrysler meldte i tillegg at de skal kutte 13.000 stillinger mellom 2007 og 2009 hvorav 11.000 går på timelønn, mens 2.000 er fast ansatte. Selskapet skal også kutte ned deler av produksjonen ved flere fabrikker og foreta en investering på tre milliarder dollar. Omstruktureringsplanen er ventet å kutte utgiftene med 4,5 milliarder dollar innen 2009. Selskapet venter å komme i pluss neste år.

Chryslers amerikanske markedsandeler falt til 12,9 prosent i fjor fra 13,6 prosent i 2005. Selskapet lider samme skjebne som en del av de andre store bilprodusentene. Kostnadseffektive biler som blant annet de til Toyota spiser opp markedsandeler. Den siste tidens høyes oljepriser er også med på å snu publikum bort fra de engang så populære SUV-modellene. Ikke minst på det amerikanske markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere