Tirsdag formiddag ble det klart. Et flertall i Stortingets finanskomite går inn for å utrede å skrote momsfritaket på varer under 350 kroner bestilt fra utlandet. Det får Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) opplyst.

Det betyr at du snart kan måtte betale moms på hver eneste krone for varer du bestiller på nettet fra utlandet.

Ved siden av det må du betale en avgift for fortolling avhengig av leverandør. For Posten er gebyret 158 kroner for varer under 3000 kroner.

Les også: 350-kronersgrensen kan forsvinne, men Posten vil ikke innføre svensk toll-løsning

Forslaget kom fra KrF, og de fikk støtte fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet. Vedtaket innebærer at regjeringen må utrede hvordan man kan få fjernet momsfritaket i forbindelse med statsbudsjettet for neste år, som legges fram til høsten.

FrP er oppgitt

Finanspolitisk talsperson i FrP, Helge Andrè Njåstad, er oppgitt.

– Det er svært synd for forbrukerne at Stortinget ber regjeringen utrede å gjøre det vanskeligere og dyrere for folk flest å handle på nettet, sier Njåstad til ANB.

Han sier FrP fortsatt vil kjempe for å beholde momsfritaket for varer på under 350 kroner.

– Bak de 15 millioner pakkene finnes det også Ap-velgere som liker å kjøpe ting man ikke får i Norge på nett fra utlandet, og det finnes Sp-velgere i distriktet som nå har tilgang til mange varer levert hjem til seg. Disse folkene er nå i likhet med FrP forbanna over at man velger vekk hensynet til forbrukerne, sier Njåstad.

SV og Ap

Tidligere i vår var det SV som stod i veien for å skrote momsfritaket, men de bestemte seg for å støtte forslaget. Tirsdag var det knyttet størst spenning til om Arbeiderpartiet kom til å stemme for.

Finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud hintet mandag sterkt om at partiet mente saken var et budsjettspørsmål, og ikke burde bli avgjort som et såkalt dokument 8-forslag.

Men i finanskomiteen stemte Arbeiderpartiet for å utrede å skrote grensa, slik de har ment i flere år.

Les også: Vil fjerne netthandel under 350 kroner

Konkurransevridende

Hovedargumentet for å innføre moms fra første krone på netthandel er at det gir en fordel til utenlandske nettbutikker som norske butikker ikke har.

– Vi tar nå konsekvensene av at vi ser økt netthandel fra utlandet. Norsk næringsliv er satt i en urimelig konkurransesituasjon på grunn av momsfritaket. Vi ser ingen tungtveiende argumenter for ikke å fjerne momsfritaket, sa finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski til Avisenes Nyhetsbyrå mandag.

Les også: KrF vil fjerne avgiftsfritak på netthandel fra utlandet

Tall fra arbeidsgiverorganisasjonen Virke, som blant annet organiserer mange butikker her til lands, viser at utenlandshandelen på nett har eksplodert de siste årene. Fra 2011 til 2017 steg netthandelen fra utlandet med 281 prosent, ifølge Virke. Det er nesten en tredobling.

Forbrukerrådet

Posten mottok i fjor 15 millioner pakker fra Kina, nesten alle med en verdi under 100 kroner. Ifølge Tolletaten oppdages det jevnlig juks med verdideklareringen for å få pakker under 350-kronersgrensen, skriver NTB.

En av forkjemperne for 350 kroners-grensa var Forbrukerrådet. Da grensa ble hevet fra 200 til 350 kroner, jublet direktør Randi Flesland.

– Fra forbrukernes side er dette et skritt i riktig retning, men den reelle økningen blir relativt liten når frakt og forsikring inkluderes i grensen. Men dette er likevel en god dag for forbrukerne, fordi det er et skritt i riktig retning, sa Flesland til NRK i 2014.