*Nettavisen* Økonomi.

Flyene snart i rute

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Flytrafikken er i ferd med å normalisere seg etter en rekke innstillinger og store forsinkelser over hele landet fredag morgen.

02.12.05 12:34

Underbemanning blant flygelederne på Røyken førte til en rekke forsinkelser i flytrafikken over store deler av landet fredag morgen.

Klokken elleve har det meste av trafikken ved Gardermoen normalisert seg, opplyser informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn Gardermoen til TV 2 Nettavisen.

- Alt er bare fryd og gammen nå. Det er ingen forsinkelse utover 20 minutter som skyldes forholdene på Røyken. Vi har noen forsinkelser som er over 20 minutter, men det skyldes problemer i London og Brussel, sier Kobro.

- Når vil trafikken gå helt som normalt?

- Vi håper at det skal skje etter vaktskiftet klokken tre.

Uten leder
Årsaken til forsinkelsene fredag morgen og formiddag er at kontrollstasjonen på Røyken i natt opererte uten operativ leder. Stasjonen, som har ansvaret for luftrommet i hele Sør-Norge, kunne dermed ikke tillate så mange fly i luftrommet. Resultatet ble at flere fly ikke har sto klare til avgang når de skulle i morgentimene.

I tillegg har lav bemanning ført til at to sektorer er slått sammen til en.

- De trenger skryt
Problemene på Røyken førte altså ikke til problemer bare på Gardermoen, men på alle lufthavner i Sør-Norge. Også flyplasser i Nord-Norge opplever forsinkelser og kanselleringer på grunn av problemene i Sør-Norge.

- De som jobber på Røyken nå i morgentimene trenger ros. Når de nå har kommet igang ser det veldig bra ut, sier Kobro.

Narvesen sier at bemanningsproblemene skyldes at Avinor fikk inn mange sykemeldinger på kort tid, og har dermed ikke klart å dekke opp vaktene.

- Vi har hatt begrenset bemanning i natt og i morgentimene, og vil også ha det utover mot ettermiddagen. Vi har fått inn mange sykemeldinger, og det er den eneste forklaringen vi har på dette, sier informasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til TV 2 Nettavisen.

- Har dette sammenheng med den striden Avinor har hatt med flygelederne har hatt?

- Det eneste jeg kan si er at vi har fått inn mange sykemeldinger på kort tid, sier Narvesen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.