*Nettavisen* Økonomi.

Flygeledere rømmer landet

Norske flygeledere blir tilbudt en halv million skattefritt for å jobbe i utlandet. Nå er 15 ansatte ved Røyken kontrollstasjon på utkikk etter kremjobb i utlandet.

09.01.06 09:28

Tirsdag møtes Avinor og Flygelederforeningen for å diskutere flygelederbemanningen. Samtidig søker stadig flere flygeledere seg til utlandet.

For lederen i Flygelederforeningen, Rolf Skrede, er ikke dette overraskende. Han mener Avinor står overfor enorme utfordringer på bemanningssiden.

TV 2 Nettavisen har intervjuet en av flygelederne som nå satser på jobb i Dubai. Bedre lønn, mer fri og ikke minst færre negative overskrifter om yrkesgruppen er det som lokker ham ut av landet.

- Bare dritt i Norge
- Det er bare dritt med å jobbe som flygeleder på Røyken som jeg nå gjør. For det første er det et stort press og mye rot i forhold til jobben, men også de negative overskriftene gjør det attraktivt for meg å søke meg ut, sier han.

Han ønsker ikke å stå frem med navn i frykt for represalier fra arbeidsgiveren Avinor. Han legger ikke skjul på at bedre lønn og mer fri også betyr mye.

- Den beskjeden vi har fått er at vi vil få 38.000 kroner utbetalt i måneden. I tillegg får vi årlig 56 feriedager. Det betyr at vi i praksis kan få 14 dager fri omtrent annenhver måned. Det er betydelig bedre enn det vi har her, sier mannen.

Når man i tillegg får 10.000 kroner i måneden eller gratis hus, og 80.000 kroner i året per barn, mener han det ikke er rart at mange flygeledere nå ser på muligheten for jobb i utlandet.

- Spennende
- Det er klart at dette er spennende for mange. Jeg skal til Dubai senere i januar for å testes av selskapet som er ansvarlig for luftkontrollen. Hvis det blir godkjenning gjelder den for alle som i dag jobber ved Røyken kontrollstasjon. I tillegg til meg er det om lag 15 andre flygeledere som nå er svært interessert i å komme seg til utlandet, sier han.

Rett før jul ble flere forskjellige alternativer for å bøte på mangelen på flygeledere lansert. Blant annet foreslo lederen for transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), å hente inn utenlandske flygeledere. Den ideen har ikke flygeledere som nå ser seg til utlandet etter jobb stor tro på.

- Når vi ser hvilke lønnsbetingelser man kan få ute, så sier det seg selv at det vil være svært vanskelig å hente utenlandske flygeledere hit. Blant annet vet jeg norske flygeledere som har sett etter jobb i Abu Dhabi har blitt forespeilet hele 50.000 kroner utbetalt i måneden. Det er klart at vi i Norge ikke kan konkurrere med slike summer.

Tar oppvasken
Tirsdag møtes ledelsen i Avinor og Flygelederforeningen. Da skal de diskutere hvordan man skal sørge for en god bemanning fremover.

- Vi har en veldig god dialog med ledelsen, men det er ikke tvil om at det finnes store utfordringer her. Vi klarte å dekke opp vaktene før jul slik at det ikke ble flere problemer da, men vi har bare skjøvet problemene foran oss. Vi er nødt til å finne varige løsninger på bemanningsproblematikken, sier Rolf Skrede i Flygelederforeningen til TV 2 Nettavisen.

Han sier hans medlemmer er klar til å sette seg ned og ta denne oppvasken.

- Norsk luftfart er i et forferdelig uføre nå, sier Skrede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag