*Nettavisen* Økonomi.

Flykaoset fortsetter

De danske SAS-pilotene er tilbake i jobb. Men flykaoset fortsetter på Gardermoen.

25.01.06 17:11

- SAS-pilotene har nå besluttet å gjenoppta arbeidet. Det skyldes at SAS' ledelse vil ta nye metoder i bruk for at stanse konflikten, opplyser pilotene til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

- Meldinger lyder på at pilotene i ettermiddag individuelt vil bli avkrevd svar på om de vil fly eller ikke. Slik vi ser det vil SAS tilsynelatende påvirke den enkelte pilot til å ta opp igjen arbeidet. Det oppfatter vi som en indirekte trussel om oppsigelse. Vi ønsker ikke å sette den enkelte pilot i denne vanskelige situasjon. Det kan vi ikke ta ansvar for som et kollektivt pilotkorps. Vi tar sterkt avstand fra denne måten å håndtere situasjonen på. En oppringning fra SAS' ledelse kunne ha gjort det, heter det i en pressemelding fra de danske SAS-pilotenes kontaktperson Bjørn Rothman, melder Ritzau.

I arbeidsretten
Onsdag formiddag møtte representanter for de danske pilotene ledelsen i SAS-konsernet i arbeidsretten i Stockholm. Ledelsen i SAS krevde at retten skulle tvinge pilotene tilbake på jobb, og krevde samtidig en erstatning på 10.000 kroner fra flere av pilotene.

Det var ventet en avgjørelse fra retten sent onsdag ettermiddag, men utspillet fra de danske pilotene kommer før retten har sagt sitt i saken.

Ingen endring i Norge
Til tross for meldingen i Danmark, er det foreløpig ingen endring i situasjonen i Norge.

SAS Braathens har like før klokken tre onsdag ettermiddag ikke opplevd noen endring i antall sykemeldte piloter. Det opplyser seniorrådgiver Knut Løvstuhagen i SAS Braathens til TV 2 Nettavisen.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete orienterer og administrerende direktør Petter Jansen i SAS Braathens har innkalt til pressebriefing på Radisson SAS Hotel på Gardermoen klokken 17.

- Sikkerhetsrisiko
En pilot i SAS-systemet i Norge sier til TV 2 Nettavisen at han ikke tror at danskenes retur til jobben vil få noen umiddelbare følger for de norske pilotene.

- Foreløpig er det ikke noe som har endret seg når det gjelder den norske situasjonen. Mange piloter mener det er en sikkerhetsrisiko hvis de nå skal ut og fly med den påkjenning de har hatt i det siste – både når det gjelder forhandlinger og det store arbeidspresset, sier piloten til TV 2 Nettavisen

Antall sykemeldinger i SAS skal nå være tilbake til de normale. Men siden ledelsen trakk pilotenes egenmeldinger i tvil, har mange møtt på jobb, men erklærte seg non fit for flight.

Dermed ser det ikke ut til at kaoset på Gardermoen er slutt med det første.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.