Flykter fra kronen

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Utenlandsferien i sommer blir dyrere. Kronen stuper i takt med oljeprisen.

Kronen har falt kraftig mot viktige valutaer torsdag, og fortsetter dermed utviklingen vi har sett de siste dagene.

En euro koster nå 8,09 kroner. Det betyr at kronen har falt med 2 prosent siden onsdag.

En dollar koster 6,57 kroner. Kronen har dermed svekket seg med nesten 3 prosent mot dollar det siste døgnet.

Det er første gang siden juni i fjor du må betale mer enn 6,50 kroner for en dollar. Det er samtidig første gang siden mars i år at du må betale over 8 kroner for en euro.

Olje faller
Flere ting påvirker kronekursen. For det første har den en tendens til å svinge med oljeprisen. De siste dagene har olje falt markant i pris, og dette fortsetter torsdag.

Et fat Brent-olje for juli-levering koster nå 70,38 dollar, et fall på hele 4,5 prosent fra onsdag. I begynnelsen av mai var prisen på denne kontrakten helt oppe i 90 dollar, så fallet siden da er over 20 prosent.

Svakere vekst
Den som er positiv til kronen vil gjerne legge vekt på at utsiktene for norsk økonomi er vesentlig bedre enn for mange andre land. Norge har betydelige overskudd på handelsbalansen og på statsbudsjettet.

Men torsdag kom det relativt svake tall for veksten i første kvartal. Bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge økte med 0,1 prosent i første kvartal 2010.

- Klart svakere enn ventet. Nytt argument for å senke rentebanen og utsette rentehevinger, noe markedet allerede har tatt høyde for, kommenterer seniorøkonom Knut A. Magnussen hos DnB NOR Markets.

Les mer: Ferske tall kan senke rentehopp

Samtidig viser det seg at når det blir svært turbulent i finansmarkedene, har investorene en tendens til å trekke penger ut av mindre valutaer, som kronen, for å plassere dem i mer likvide valutaer, spesielt dollar.

- Unik
Tidligere i uken skrev NA24 om optimistiske spådommer for den norske kronen.

Les mer: Denne er helt unik i verden

Foreløpig har det altså gått motsatt vei.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag