*Nettavisen* Økonomi.

Flykter i panikk fra børsen

Utlendingene lemper ut aksjer, men når det ikke finnes nok vilje til å ta i mot stuper aksjekursene.

02.10.08 18:11

Usikkerhet og frykten gjør at investorene rømmer aksjemarkedet. På meglerbordene er de fortvilet over det enorme salgspresset. Kjøperne må letes frem med lykter. Nå er det dollar og gull som gjelder.

NA24 - din næringslivsavis

Jakten på trygge havner rammer Oslo Børs som raste nye 5,88 prosent torsdag. Nå ligger hovedindeksen på 290,40 poeng. Det er det laveste nivået på over tre år. Siden nyttår har verdifallet blitt på hele 40 prosent.

Enormt salgspress
Det dramatiske børsfallet som har vart siden starten av september har medført spekulasjoner om at enkelte kan bli tvunget til å selge aksjer. Tvangssalg har allerede forekommet i stor grad, og kommer som en kombinasjon av at aksjekursene i flere selskaper har mer enn halvert seg og at det stadig blir dyrere å låne penger.

Flere hedgefond og andre institusjonelle investorer har i stor grad lånefinansiert sine investeringer i både aksje og råvaremarkedet. Når det blir nær sagt umulig å refinansiere lånene blir de tvunget til å likvidere sine porteføljer.

Fallet i oljeprisen og de øvrige råvareprisene rammer det norske aksjemarkedet hardt. Statistikken fra Oslo Børs viser at utlendingenes eierandel i selskapene på børsen skrumper inn. Av utenlandske investorer er internasjonale fond en betydelig aktør, og når utsiktene til råvaremarkedet er så pass usikre som i disse dager, flytter investorene pengene ut av det norske aksjemarkedet.

Resesjon i fokus
Frykt avler rykter som igjen forsterker frykten som finnes i aksjemarkedet. Nå ber hele finansverden amerikanerne vedta redningspakken som kan fjerne noe av usikkerheten. Ingen vet hva som blir følgende av den ødeleggende orkanen som har feid over finansmarkedene. Flere tegn tyder nå på at den amerikanske økonomien er i en resesjon, og da er det kort til at verdensøkonomien også blir skadelidende.

De siste indikasjonene på at USA er i en resesjon har kommet fra arbeidsmarkedet og fra innkjøpssjefene. Torsdag viste statistikken at nesten en halv million amerikanere stilte seg i køer for å søke om ledighetstrygd for første gang. Ledighetskøene vokser bredt og gir nedslående signaler om økonomien. Fredag kommer den viktige arbeidsmarkedsrapporten som forteller hvordan ledigheten har utviklet seg i skrekkmåneden september.

Milliarder gjødslet bort
Flere meglerhus har nedjustert utsiktene for de virkelig norske gigantene. Verst har det gått utover Yara. Ureaprisene faller bratt og drar med seg kunstgjødselsselskapene nedover. De amerikanske kunstgjødselsselskapene faller markant i handelen på Wall Street etter at Mosaic la onsdag kveld frem sitt resultat for første kvartal. Selv om de kan vise til en solid forbedring, klarer de ikke innfri høye forventninger.

Nå kommer også nedgraderingene av selskapene. Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones har Merrill Lynch kuttet kursmålet i aksjen til 300 kroner fra 475 kroner. Kjøpsanbefalingen blir riktignok beholdt.

Yara-aksjen ble sendt ned hele 16,41 prosent til 163 kroner, og dermed forsvant 9,3 milliarder kroner fra børsverdien. Siden toppen i juni har kursen falt 65 prosent og ufattelige 90 milliarder kroner er borte fra markedsverdien.

Les mer: - Bedritent marked

Også StatoilHydro blir nedgradert av Merrill Lynch. Meglerhuset nedjustert anbefalingen i StatoilHydro til «underperform» fra nøytral, mens kursmålet kuttes til 145 kroner fra 165 kroner. Samtidig har de jekket opp konkurrentene Total og BP til nøytral fra «underperform».

Det hjalp heller ikke på at oljeprisen også fikk seg en alvorlig knekk. Kontraktene på nordsjøolje falt 4,1 prosent til 91,38 dollar per fat. Oljefallet ble delvis motvirket av at dollaren steg til over 6 kroner for første gang på over ett år.

StatoilHydro raste ned 6,65 prosent til 125 kroner.

Dype fall
Flere av de store tungvekterne ble også send rett ned. Riggselskapet Seadrill falt hele 12,72 prosent til 99,50 kroner og handles for første gang under 100 kroner siden midten av mai 2007. Da den amerikanske handelen i New York åpnet raste oljeservicesektoren nærmere 10 prosent. Det ble lagt merke til i Norge.

Kjell Inge Røkkes oljeservicesselskap Aker Solutions falt 12,90 prosent til 73,60 kroner. Så lavt har ikke aksjekursen ligget siden desember 2005.

Taperlisten var ellers dominert av andre oljeserviceselskaper. De flytende produksjonsselskapet Nexus og Sevan Marine falt 14,61 prosent til 26,30 kroner og 13,33 prosent til 16,90 kroner. Prosafe endte ned 12,30 prosent til 27,45 kroner.

Annonsebilag